Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Konferencija za novinare povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena

Objavljeno: 06.03.2008. 23:13 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Kancelarija za ravnopravnost polova Vlade Crne Gore i Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori: FAO (Organizacija UN za hranu i poljoprivredu), IOM (Međunarodna organizacija za migracije), UNDP (Program UN za razvoj), UNHCR (Visoki komesarijat UN za izbjeglice), UNICEF (Organizacija UN za pomoć djeci) i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), uključujući sestrinsku agenciju i konsultanta Svjetsku banku (WB), održaće u petak, 7. marta 2008. godine, konferenciju za novinare povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.
Glavni ciljevi obilježavanja 8. marta ove godine su pružanje podrške sprovođenju nedavno usvojenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kao i poziv na jačanje mehanizama u Vladi i parlamentu za postizanje rodne ravnopravnosti. U tom kontekstu, pozivaju se svi akteri u društvu da intenziviraju djelovanje i da razumiju činjenicu da nema uspješnog razvoja društva u kome žene ne igraju ključnu ulogu. Crna Gora je preuzela ove obavezu i odgovornost da pripremi Inicijalni izvještaj o Konvenciji Ujedinjenih nacija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), time što je pristupila toj Konvenciji 23. oktobra 2006. godine.
Na konferenciji, koja će biti održana u Hotelu Podgorica, sa početkom u 13,00 sati, govoriće šefica Kancelarije za ravnopravnost polova Vlade Crne Gore Nada Drobnjak, predstavnik UNHCR-a Serž Dukas, predsjedavajući Tematske grupe Ujedinjenih nacija za ljudska prava

*
* *

Međunarodni dan žena - 8. mart, obilježavaju svake godine ženske organizacije širom svijeta. Ovaj datum se obilježava i u Ujedinjenim nacijama, a u mnogim zemljama naznačen je kao nacionalni praznik. Kada se žene na svim kontinentima, često podijeljene nacionalnim granicama, etničkim, kulturološkim, lingvističkim, ekonomskim i političkim razlikama, okupe da proslave svoj Dan, mogu se osvrnuti na tradiciju borbe za jednakost, pravdu, mir i razvoj, dugu skoro deset decenija.
Akcije Ujedinjenih nacija za unapređenje položaja žena, tokom niza godina zauzele su četiri jasna pravca: promovisanje zakonskih mjera; mobilisanje javnog mnjenja i pokretanje međunarodnih akcija; obuke i istraživanja, uključujući sjedinjavanje raznorodnih statističkih podataka i pružanje direktne pomoći ugroženim grupama. Centralni princip na kojem je organizovan rad Ujedinjenih nacija je taj da se, za po društvo najopasnije socijalne, ekonomske i političke probleme, trajnije rješenje ne može pronaći bez punopravnog učešća i sveukupnog osnaživanja svih žena svijeta.
Konvenciju UN o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena usvojila je Generalna skupština UN 1979. godine i ona se često predstavlja kao međunarodna povelja o ženskim pravima. Ta Konvencija definiše diskriminaciju nad ženama i postavlja agendu za nacionanu akciju, kako bi se zaustavila diskriminacija.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?