Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Конференција за новинаре поводом 8. марта - Међународног дана жена

Објављено: 06.03.2008. 23:13 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Канцеларија за равноправност полова Владе Црне Горе и Систем Уједињених нација у Црној Гори: ФАО (Организација УН за храну и пољопривреду), ИОМ (Међународна организација за миграције), УНДП (Програм УН за развој), УНХЦР (Високи комесаријат УН за избјеглице), УНИЦЕФ (Организација УН за помоћ дјеци) и WХО (Свјетска здравствена организација), укључујући сестринску агенцију и консултанта Свјетску банку (WБ), одржаће у петак, 7. марта 2008. године, конференцију за новинаре поводом 8. марта - Међународног дана жена.
Главни циљеви обиљежавања 8. марта ове године су пружање подршке спровођењу недавно усвојеног Закона о родној равноправности, као и позив на јачање механизама у Влади и парламенту за постизање родне равноправности. У том контексту, позивају се сви актери у друштву да интензивирају дјеловање и да разумију чињеницу да нема успјешног развоја друштва у коме жене не играју кључну улогу. Црна Гора је преузела ове обавезу и одговорност да припреми Иницијални извјештај о Конвенцији Уједињених нација о елиминацији свих облика дискриминације жена (ЦЕДАW), тиме што је приступила тој Конвенцији 23. октобра 2006. године.
На конференцији, која ће бити одржана у Хотелу Подгорица, са почетком у 13,00 сати, говориће шефица Канцеларије за равноправност полова Владе Црне Горе Нада Дробњак, представник УНХЦР-а Серж Дукас, предсједавајући Тематске групе Уједињених нација за људска права

*
* *

Међународни дан жена - 8. март, обиљежавају сваке године женске организације широм свијета. Овај датум се обиљежава и у Уједињеним нацијама, а у многим земљама назначен је као национални празник. Када се жене на свим континентима, често подијељене националним границама, етничким, културолошким, лингвистичким, економским и политичким разликама, окупе да прославе свој Дан, могу се осврнути на традицију борбе за једнакост, правду, мир и развој, дугу скоро десет деценија.
Акције Уједињених нација за унапређење положаја жена, током низа година заузеле су четири јасна правца: промовисање законских мјера; мобилисање јавног мњења и покретање међународних акција; обуке и истраживања, укључујући сједињавање разнородних статистичких података и пружање директне помоћи угроженим групама. Централни принцип на којем је организован рад Уједињених нација је тај да се, за по друштво најопасније социјалне, економске и политичке проблеме, трајније рјешење не може пронаћи без пуноправног учешћа и свеукупног оснаживања свих жена свијета.
Конвенцију УН о елиминацији свих облика дискриминације жена усвојила је Генерална скупштина УН 1979. године и она се често представља као међународна повеља о женским правима. Та Конвенција дефинише дискриминацију над женама и поставља агенду за национану акцију, како би се зауставила дискриминација.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?