Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Crnogorska delegacija na bilateralnim sastancima za pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Objavljeno: 17.09.2008. 22:52 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Delegacija Vlade CG, koju predvodi potpredsjednik Vlade Prof. dr. Gordana Djurović, boraviće u radnoj posjeti Ženevi od 18. 20. septembra 2008.godine, u okviru koje će se realizovati nova runda bilateralnih pregovora za pristupanje Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Proces pritupanja Crne Gore Svetskoj trgovinskoj organizaciji Februrara 2005.g. počeo je. Memorandum o spoljnotrgovinskom režimu predat je u junu 2005. i do sada je organizovano šest sastanaka radne grupe na multilateralnom nivou ( oktobra 2005., jula 2006., februara i jula 2007. i februara i jula 2008. godine), te čitav niz bilateralnih sastanaka sa zainteresovanim zemljama.

Na sastancima Radne grupe distribuirana su sva tražena dokumenta, koja reflektuju činjenično stanje u stepenu otvorenosti naše ekonomije, zakonodavstvu i ekonomskim reformama, trgovinskom režimu i investicionoj klimi u Crnoj Gori. Time je naša zemlja gotovo u potpunosti ispunila sve obaveze u oblasti usvajanja standarda Svjetske trgovinske organizacije, o čemu je pripremljen Nacrt Završnog izvještaja o procesu pristupanja.

U ovoj, finalnoj fazi pregovora, fokus je na bilaterlnim pregovorima i to sa predstavnicima SAD, Kanade, Kine, Norveške, Japana, Brazila i Švajcarske, dok je sa EU već potpisan bilateralni sporazum. Pregovori se fokusiraju na konkretne proizvode ili grupe proizvoda crnogorske carinske tarife, kao i na otvaranje pojedinih sektora usluga, za koje su zainteresovani bilateralni partneri.

Potpredsjednik Djurović će tokom boravka imati sastanak sa direktorom direktorata za pristupanje u STO Arifom Huseinom i sa visokim zvaničnicima Stalne misije Evropske komisije u Ženevi.

Delegaciju Vlade CG čine predstavnici ministarstva za ekonomski razvoj i ministarstva finansija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?