Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Црногорска делегација на билатералним састанцима за приступање Црне Горе Свјетској трговинској организацији

Објављено: 17.09.2008. 22:52 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Делегација Владе ЦГ, коју предводи потпредсједник Владе Проф. др. Гордана Дјуровић, боравиће у радној посјети Женеви од 18. 20. септембра 2008.године, у оквиру које ће се реализовати нова рунда билатералних преговора за приступање Црне Горе Свјетској трговинској организацији.

Процес притупања Црне Горе Светској трговинској организацији Фебрурара 2005.г. почео је. Меморандум о спољнотрговинском режиму предат је у јуну 2005. и до сада је организовано шест састанака радне групе на мултилатералном нивоу ( октобра 2005., јула 2006., фебруара и јула 2007. и фебруара и јула 2008. године), те читав низ билатералних састанака са заинтересованим земљама.

На састанцима Радне групе дистрибуирана су сва тражена документа, која рефлектују чињенично стање у степену отворености наше економије, законодавству и економским реформама, трговинском режиму и инвестиционој клими у Црној Гори. Тиме је наша земља готово у потпуности испунила све обавезе у области усвајања стандарда Свјетске трговинске организације, о чему је припремљен Нацрт Завршног извјештаја о процесу приступања.

У овој, финалној фази преговора, фокус је на билатерлним преговорима и то са представницима САД, Канаде, Кине, Норвешке, Јапана, Бразила и Швајцарске, док је са ЕУ већ потписан билатерални споразум. Преговори се фокусирају на конкретне производе или групе производа црногорске царинске тарифе, као и на отварање појединих сектора услуга, за које су заинтересовани билатерални партнери.

Потпредсједник Дјуровић ће током боравка имати састанак са директором директората за приступање у СТО Арифом Хусеином и са високим званичницима Сталне мисије Европске комисије у Женеви.

Делегацију Владе ЦГ чине представници министарства за економски развој и министарства финансија.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?