Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Manifestacija ''Dani evropske baštine''

Objavljeno: 02.10.2008. 22:10 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Ministarstvo kulture, sporta i medija u saradnji sa Projektnom kancelarijom za razvoj lokalnih zajednica Skadarskog jezera i Savjetom Evrope i pod pokriviteljstvom Pro Montea, obilježiće Dane evropske baštine - manifestaciju koja se od 1985. godine obilježava u svim zemljama članicama Savjeta Evrope.

Dani evropske baštine (European Heritage Days) slave zajedničke vrijednosti kulturnog nasljeđa i kroz niz aktivnosti jačaju pripadnost evropskom kulturnom identitetu, kroz pojedinačno kulturno nasljeđe država članica. Crna Gora po prvi put samostalno obilježava Dane evropske baštine, na temu Tvrđave Skadarskog jezera baština kakvu ne poznajete. Ovogodišnja tema izabrana je zbog ogromnog potencijala koji cjelokupan basen Skadarskog jezera posjeduje, a koji se može iskoristiti ne samo u kulturne, već i u turisitčke svrhe. Za tu priliku osmišljen je bogat program koji će skrenuti pažnju javnosti na bogatstvo naše kulturne baštine na Skadarskom jezeru.

Manifestacija će početi u petak u 20,00 sati svečanim prijemom za predstavnike međunarodnih institucija, diplomatskog kora i medija.

Aktivnosti se nastavljaju u subotu 04. oktobra, održavanjem Okruglog stola na kojem će biti prezentirana gotova projektna dokumentacija za tvrđave Besac, Lesendro i Grmožur. Okrugli sto biće održan u prostorijama Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u 10,00 sati. U 12,00 sati predviđena su besplatna krstarenja jezerom, s polaskom brodova sa Vranjine i Virpazara. U 13,00 sati biće održan performans baletske trupe Čudovište iz Skadarskog jezera, a lokacija performansa biće iznenađenje. U 13,00 sati počinje i studentska kolonija Studneti za baštinu Skadarskog jezera, gdje će studenti Fakulteta likovnih umjetnosti, Muzičke akademije, Fakulteta vizuelnih umjetnosti i Fakulteta dramskih umjetnosti dati svoj doprinos manifestaciji. Na kraju večeri (u 19,00 sati), na Rijeci Crnojevića održaće se muzički program.

Svi događaji predviđeni za subotu, otvoreni su za posjetioce.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?