Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Манифестација ''Дани европске баштине''

Објављено: 02.10.2008. 22:10 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Министарство културе, спорта и медија у сарадњи са Пројектном канцеларијом за развој локалних заједница Скадарског језера и Савјетом Европе и под покривитељством Про Монтеа, обиљежиће Дане европске баштине - манифестацију која се од 1985. године обиљежава у свим земљама чланицама Савјета Европе.

Дани европске баштине (Еуропеан Херитаге Даyс) славе заједничке вриједности културног насљеђа и кроз низ активности јачају припадност европском културном идентитету, кроз појединачно културно насљеђе држава чланица. Црна Гора по први пут самостално обиљежава Дане европске баштине, на тему Тврђаве Скадарског језера баштина какву не познајете. Овогодишња тема изабрана је због огромног потенцијала који цјелокупан басен Скадарског језера посједује, а који се може искористити не само у културне, већ и у туриситчке сврхе. За ту прилику осмишљен је богат програм који ће скренути пажњу јавности на богатство наше културне баштине на Скадарском језеру.

Манифестација ће почети у петак у 20,00 сати свечаним пријемом за представнике међународних институција, дипломатског кора и медија.

Активности се настављају у суботу 04. октобра, одржавањем Округлог стола на којем ће бити презентирана готова пројектна документација за тврђаве Бесац, Лесендро и Грможур. Округли сто биће одржан у просторијама Националног парка Скадарско језеро, у 10,00 сати. У 12,00 сати предвиђена су бесплатна крстарења језером, с поласком бродова са Врањине и Вирпазара. У 13,00 сати биће одржан перформанс балетске трупе Чудовиште из Скадарског језера, а локација перформанса биће изненађење. У 13,00 сати почиње и студентска колонија Студнети за баштину Скадарског језера, гдје ће студенти Факултета ликовних умјетности, Музичке академије, Факултета визуелних умјетности и Факултета драмских умјетности дати свој допринос манифестацији. На крају вечери (у 19,00 сати), на Ријеци Црнојевића одржаће се музички програм.

Сви догађаји предвиђени за суботу, отворени су за посјетиоце.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?