Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović otvoriće II sub-regionalni sastanak Pekogranična saradnja u zaštićenim planinskim područjim u Jugo-istočnoj Evropi: u susret uspostavljanju Mreže zaštićenih

Objavljeno: 15.06.2009. 22:50 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Drugi sub-regionalni sastanak Pekogranična saradnja u zaštićenim planinskim područjim u Jugo-istočnoj Evropi: u susret uspostavljanju Mreže zaštićenih planinskih područja Dinarskog Luka i Balkana, biće održan od 16-17. juna 2009. godine u Podgorici.

Sastanak će otvoriti ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, a u uvodnom dijelu sastanka izlaganja će imati i direktor Kancelarije UN Programa za životnu sredinu za Evropu Christophe Bouvier i predstavnik austrijske Agencije za razvoj Sandra Wibmer.

Polazeći od prioriteta u upravljanju zaštićenim područjima prirode, koji su utvrđeni Inicijativom Životna sredina i bezbjednost, i prioriteta regionalne saradnje u okviru Inicijative Dinarskog luka, na sastanku će biti razmtrene mogućnosti uspostavljanja prekograničnih zaštićenih područja u planinskim regijama. Istovremeno će biti prezentirano iskustvo u donošenju i sprovođenju Alpske i Karpatske konvencije, kao pravnih okvira za saradnju između država ta dva regiona.

Sastanak će predstavljati doprinos sprovođenju Programa rada u zaštićenim područjima UN konvencije o biološkom diverzitetu, u skladu sa Izjavom koja je potpisana na ministarskom nivou 29. maja 2009. godine, u Bonu.

Na sastanku će pored predstavnika međunarodnih organizacija - partnera u okviru Inicijative Životna sredina i bezbjednost, austrijske Agencije za razvoj ADA i kanadske Međunarodne agencije za razvoj, učestvovati i predstavnici relevantnih resora i institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Kosova/UNMIK i Makedonije.
Najavljenom sastanku prethodiće bilateralni susret ministra Gvozdenovića sa direktorom Bouvierom, u okviru koga će biti razmotreni oblici sardanje Crne Gore sa UNEP-om u predstojećem periodu, sa posebnim osvrtom na mogućnost sprovođenja Novog globalnog zelenog odgovora u Crnoj Gori i učešće Crne Gore u reformi međunarodnog sistema upravljanja životnom sredinom, koju sprovodi UN Program za životnu sredinu.

Sastanak će biti održan u Hotelu Crna Gora, sa početkom u 09, 00 sati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?