Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић отвориће ИИ суб-регионални састанак Пекогранична сарадња у заштићеним планинским подручјим у Југо-источној Европи: у сусрет успостављању Мреже заштићених

Објављено: 15.06.2009. 22:50 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Други суб-регионални састанак Пекогранична сарадња у заштићеним планинским подручјим у Југо-источној Европи: у сусрет успостављању Мреже заштићених планинских подручја Динарског Лука и Балкана, биће одржан од 16-17. јуна 2009. године у Подгорици.

Састанак ће отворити министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, а у уводном дијелу састанка излагања ће имати и директор Канцеларије УН Програма за животну средину за Европу Цхристопхе Боувиер и представник аустријске Агенције за развој Сандра Wибмер.

Полазећи од приоритета у управљању заштићеним подручјима природе, који су утврђени Иницијативом Животна средина и безбједност, и приоритета регионалне сарадње у оквиру Иницијативе Динарског лука, на састанку ће бити размтрене могућности успостављања прекограничних заштићених подручја у планинским регијама. Истовремено ће бити презентирано искуство у доношењу и спровођењу Алпске и Карпатске конвенције, као правних оквира за сарадњу између држава та два региона.

Састанак ће представљати допринос спровођењу Програма рада у заштићеним подручјима УН конвенције о биолошком диверзитету, у складу са Изјавом која је потписана на министарском нивоу 29. маја 2009. године, у Бону.

На састанку ће поред представника међународних организација - партнера у оквиру Иницијативе Животна средина и безбједност, аустријске Агенције за развој АДА и канадске Међународне агенције за развој, учествовати и представници релевантних ресора и институција из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Србије, Косова/УНМИК и Македоније.
Најављеном састанку претходиће билатерални сусрет министра Гвозденовића са директором Боувиером, у оквиру кога ће бити размотрени облици сардање Црне Горе са УНЕП-ом у предстојећем периоду, са посебним освртом на могућност спровођења Новог глобалног зеленог одговора у Црној Гори и учешће Црне Горе у реформи међународног система управљања животном средином, коју спроводи УН Програм за животну средину.

Састанак ће бити одржан у Хотелу Црна Гора, са почетком у 09, 00 сати.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?