Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Druga crnogorska Ljetnja škola za mlade diplomate Gavro Vuković

Objavljeno: 20.07.2009. 21:08 Autor: NAJAVA DOGAĐAJA
Imajući u vidu ulogu povezivanja diplomatskih službi i mladih diplomata u regionu, međusobno i sa kolegama iz zemalja EU, Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, uz podršku Programa za razvoj kapaciteta (CDP), organizuje Drugu crnogorsku Ljetnju školu za mlade diplomate Gavro Vuković. Škola će biti otvorena u utorak, 21. jula, u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića u Beranama, u 09.00 sati i trajaće do četvrtka, 24. jula.

Ljetnju školu za mlade diplomate svečano će otvoriti ministar inostranih poslova Milan Roćen, stalni predstavnik UNDP/ stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov i gradonačelnik Berana Vuka Golubović. Polaznici će biti mlade diplomate iz država u regionu i zemalja EU.

Predavači će biti istaknuti praktičari i teoretičari međunarodne politike, diplomate i stručnjaci iz Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja regiona: ministarka za evropske integracije u Vladi Crne Gore Gordana Đurović, šef Odsjeka za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji Evropske komisije u Crnoj Gori Klajv Rambold, ambasador SAD u Crnoj Gori Roderik Mur, stalni predstavnik UNDP/stalni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Florijan Raunig, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić, ambasador Rumunije u Crnoj Gori Mihail Florovic, direktorka Nacionalnog demokratskog instituta u Crnoj Gori Liza Meklejn i direktorka Fondacije Institut za otvoreno društvo, predstavništvo Crna Gora, Sanja Elezović.

Druga po redu crnogorska Ljetnja škola za mlade diplomate posvećena je izazovima koji se postavljaju pred diplomate država u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Škola je organizovana sa ciljem da pruži priliku za razmjenu mišljenja i iskustava u vezi sa aktuelnim pitanjima i procesima u EU i NATO, ali i za povezivanje mladih diplomata iz regiona i zemalja EU i njihovo stručno usavršavanje i profesionalnu nadgradnju.

Na Ljetnjoj školi za mlade diplomate učesnici će posebno obrađivati teme vezane za perspektive Zapadnog Balkana u procesu evropskih i evroatlantskih integracija; proširenje EU i perspektive za nove države članice; važnost mreže mladih diplomata za jačanje stabilnosti Zapadnog Balkana; regionalnu saradnju kao preduslov jačanja bezbjednosti; transatlantske dimenzije zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU; ulogu nevladinih organizacija u oblasti spoljnih poslova; iskustva i izazovi pred diplomatijama malih zemalja; pregovaranje i pregovaračke vještine... Takođe, biće održana interaktivna radionica na temu dostignuća i izazova na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama (pojedinačne prezentacije mladih diplomata, predstavnika zemalja Zapadnog Balkana).

Radne sesije biće zatvorene za medije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?