Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Друга црногорска Љетња школа за младе дипломате Гавро Вуковић

Објављено: 20.07.2009. 21:08 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Имајући у виду улогу повезивања дипломатских служби и младих дипломата у региону, међусобно и са колегама из земаља ЕУ, Министарство иностраних послова Црне Горе, уз подршку Програма за развој капацитета (ЦДП), организује Другу црногорску Љетњу школу за младе дипломате Гавро Вуковић. Школа ће бити отворена у уторак, 21. јула, у Спомен кући војводе Гавра Вуковића у Беранама, у 09.00 сати и трајаће до четвртка, 24. јула.

Љетњу школу за младе дипломате свечано ће отворити министар иностраних послова Милан Роћен, стални представник УНДП/ стални координатор система УН у Црној Гори Александар Аванесов и градоначелник Берана Вука Голубовић. Полазници ће бити младе дипломате из држава у региону и земаља ЕУ.

Предавачи ће бити истакнути практичари и теоретичари међународне политике, дипломате и стручњаци из Европске уније, Уједињених нација, Сједињених Америчких Држава и земаља региона: министарка за европске интеграције у Влади Црне Горе Гордана Ђуровић, шеф Одсјека за политику, европске интеграције и трговину у Делегацији Европске комисије у Црној Гори Клајв Рамболд, амбасадор САД у Црној Гори Родерик Мур, стални представник УНДП/стални координатор система УН у Црној Гори Александар Аванесов, амбасадор Републике Аустрије у Црној Гори Флоријан Рауниг, амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори Петар Турчиновић, амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимир Јукић, амбасадор Румуније у Црној Гори Михаил Флоровиц, директорка Националног демократског института у Црној Гори Лиза Меклејн и директорка Фондације Институт за отворено друштво, представништво Црна Гора, Сања Елезовић.

Друга по реду црногорска Љетња школа за младе дипломате посвећена је изазовима који се постављају пред дипломате држава у процесу европских и евроатлантских интеграција. Школа је организована са циљем да пружи прилику за размјену мишљења и искустава у вези са актуелним питањима и процесима у ЕУ и НАТО, али и за повезивање младих дипломата из региона и земаља ЕУ и њихово стручно усавршавање и професионалну надградњу.

На Љетњој школи за младе дипломате учесници ће посебно обрађивати теме везане за перспективе Западног Балкана у процесу европских и евроатлантских интеграција; проширење ЕУ и перспективе за нове државе чланице; важност мреже младих дипломата за јачање стабилности Западног Балкана; регионалну сарадњу као предуслов јачања безбједности; трансатлантске димензије заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ; улогу невладиних организација у области спољних послова; искуства и изазови пред дипломатијама малих земаља; преговарање и преговарачке вјештине... Такође, биће одржана интерактивна радионица на тему достигнућа и изазова на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама (појединачне презентације младих дипломата, представника земаља Западног Балкана).

Радне сесије биће затворене за медије.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?