Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Zatvoren seminar za novinare Crna Gora na putu evroatlantskih integracija

Objavljeno: 27.03.2008. 18:25 Autor: Naslovna strana
U Nikšiću je danas zatvoren seminar za novinare pod naslovom Crna Gora na putu evroatlantskih integracija, koji je trajao od 26-27. marta 2008. godine. Seminar je organizovao Koordinacioni tim za implementaciju Komunikacione strategije, u saradnji sa NVO Alfa centar.

Tokom dva dana rada, novinarima su prezentirane različite teme vezane za tu kompleksnu temu. Obrađivana su pitanja organizacije NATO-a i njenog istorijskog razvitka, predstavljena iskustva drugih zemalja poput Austrije i Hrvatske, a razmatrana je i uloga i značaj saradnje nevladinog i vladinog sektora u tom važnom procesu. Na seminaru su se mogla čuti ekspertska mišljena o evroatlantskom putu Crne Gore, kao i predviđanja stranih eksperata o daljim fazama integrisanja Crne Gore u NATO strukture.

Pukovnik Neven Kranjčec iz hrvatskog Ministarstva odbrane predstavio je interesantna iskustva njegove zemlje u vojnim misijama u Avganistanu i izrazio spremnost i opredjeljenje MORH-a i Republike Hrvatske da zemljama iz regiona koje su opredijeljene za evroatlanstke integracije, pomognu u realizaciji aktivnosti na tom planu, kako bi se što brže integrisali u NATO strukture i doprinijeli stabilnosti regiona.

Potpukovnik Otto Naderer iz Ministarstva odbrane Austrije govorio je o specifičnom odnosu Austrije i NATO-a, organizaciji vojske i Ministarstva odbrane Austrije, kao i o njihovoj ulozi u Partnerstvu za mir.

U drugom panelu naglasak je bio na aktivnostima u Crnoj Gori. Mehmedin Tahirović iz Ministarstva odbrane Crne Gore predstavio je iskustva Crne Gore u Partnerstvu za mir, dok je Aleksandar Dedović iz NVO Alfa Centar govorio o ulozi nevladinog sektora u čitavom tom procesu.

Poslije oba panela čula se interesantna diskusija i niz interesantnih pitanja koja su novinari učesnici upućivali predvačima, čime su iskazali veliko interesovanje za tu oblast. Moderator seminara bio je novinar Duško Vuković, koji je u velikoj mjeri doprinosio interaktivnosti samog seminara radionice.

Seminar je zatvorila član Koordinacionog tima iz Ministarstva kulture, sporta i medija Milica Nikolić, koja je zahvalila prisutnima na odzivu i aktivnom učešću tokom trajanja seminara, naglašavajući značaj i odgovornost medija u procesu evroatlantskih integracija Crne Gore, uz očekivanje da će seminar osnažiti dalju saradnju u tom procesu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?