Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Novonaimenovani izvanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Republici Poljskoj na nerezidentnoj osnovi Milorad Šćepanović predao akreditivna pisma predsjedniku Republike Poljske Lehu Kačinjskom

Objavljeno: 23.04.2008. 01:14 Autor: Naslovna strana
Danas je novonaimenovani izvanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Republici Poljskoj na nerezidentnoj osnovi Milorad Šćepanović predao akreditivna pisma predsjedniku Republike Poljske Lehu Kačinjskom (Lech Kaczynski).

Tokom srdačnog susreta ambasador Šćepanović prenio je pozdrave predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i ponovio njegov poziv poljskom predsjedniku da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom primljeno. Poljski predsjednik potvrdio je da će u dogledno vrijeme, veoma rado posjetiti Crnu Goru,istakavši da se raduje predstojećem susretu sa crnogorskim predsjednikom na Samitu predsjednika Centralne i Jugoistočne Evrope u Makedoniji.

On je pozdravio imenovanje prvog crnogorskog ambasadora u Poljskoj, naglasivši da je to važan korak u daljem jačanju i razvoju bilateralnih odnosa i saradnje. Kačinski je izrazio očekivanje da će uskoro uslijediti otvaranje ambasade Crne Gore u Poljskoj. On je kazao da s pažnjom prati napredak Crne Gore, te da podržava puni njen puni razvoj i unapredjenje prijateljskih odnosa i svestrane saradnje izmedju Crne Gore i poljkske, za šta postoje značajne mogućnosti na planu privredne,investicione,turističke i drugie saradnje. On je istakao da ga raduju tendencije rasta u toj kooperativnosti i sve snažnije interesovanje različitih poljskih subjekata.poljski predsjednik je, upućujući priznanja Crnoj Gori za postignute rezultate u demokratskim reformskim procesima na evropskom i evroatlantskom putu integracija, ocijenio da Crna Gora predstavlja uspješan primjer u Regionu,te da je nakon obnavljanja nezavisnosti potvrdila svoje demokratske kapacitete i zrelost. On je naglasio njenu konstruktivnu, stabilizirajuću ulogu na prostoru Zapadnog Balkana. On je kazao da je pridruživanje Crne Gore EU i NATO "sasvim izgledno i bez bilo kakvih problema", i pri čemu je potvrdio punu podršku Poljske takvim aspiracijama Crne Gore, ali i spremnost za svaku moguću konkretnu pomoć u procesima pridruživanja.

Ambasador Šćepanović istakao je interes Crne Gore za jačanje odnosa sa Poljskom na svim nivoima, kao i za svestranu saradnju na bazi postojećih, realnih mogućnosti i uzajamnih interesa.On je naglasio posvećenost Crne Gore procesima evropskih i evroatlantskih integracija, te odlučnost da, kroz dosljednu implementaciju evropskih vrijednosti i standarda i izvršenje svih obaveza, u dogledno vrijeme ostvari strateški cilj pridruživanja EU i NATO, u čemu računa na punu podršku i pomoć Poljske.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Regionu,pri čemu je poljski predsjednik izrazio snažan interes i podršku evropskoj perspektivi svih zemalja, očuvanju stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta regiona,te spremnost Poljske za odgovarajuću ulogu i doprinos u tom pravcu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?