Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: IV sastanak strana - ugovornica Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (ESPOO konvencija)

Objavljeno: 20.05.2008. 22:38 Autor: Naslovna strana
U Bukureštu se 19. do 21. maja 2008. godine, održava IV sastanak strana - ugovornica Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (ESPOO konvencija). Sastank je organizovala Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), a u njegovom radu učestvuje Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi pomoćnik ministra turizma i zaštite životne sredine Siniša Stanković.

Na sastanku se razmatraju rezultati desetogodišnje primjene Konvencije, Izvještaj o radu i aktuelna pitanja koja se odnose na dosadašnji i budući rad zvaničnih tijela koja se staraju o njenom sprovođenju. Za Crnu Goru, koja namjerava da ratifikuje tu konvenciju i Protokol o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, posebno značajan događaj predstavlja potpisivanje Multilateralnog sporazuma od strane ovlašćenih predstavnika zemalja Jugoistočne Evrope o sprovođenju Konvencije. Sporazum će pored Crne Gore potpisati visoki zvaničnici Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Grčke i Albanije. Tim sporazumom se utvrđuju obaveze strana potpisnica o preduzimanju svih potrebnih pravnih, upravnih i drugih mjera radi sprovođenja odredbi Konvencije, kao i obaveza usvajanja kriterijuma za identifikovanje znatnog štetnog prekograničnog uticaja i načini postupanja u slučaju pripreme određenih strateških planskih i razvojnih dokumenta. Primjena te konvencije omogućava preventivno djelovanje u cilju zaštite životne sredine od negativnog uticaja, koji može nastupiti kao posljedica realizacije određenih projekata iz susjednih zemalja.

Po dolasku u Bukurešt, delegacija Crne Gore je imala niz bilateralnih susreta, posebno sa predstavnicima susjednih zemalja, tokom kojih je razgovorano o pitanjima sprovođenje Konvencije i o drugim pitanjima koja se odnose na zaštitu životne sredine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?