Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: ИВ састанак страна - уговорница Конвенције о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту (ЕСПОО конвенција)

Објављено: 20.05.2008. 22:38 Аутор: Насловна страна
У Букурешту се 19. до 21. маја 2008. године, одржава ИВ састанак страна - уговорница Конвенције о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту (ЕСПОО конвенција). Састанк је организовала Економска комисија Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ), а у његовом раду учествује Делегација Владе Црне Горе, коју предводи помоћник министра туризма и заштите животне средине Синиша Станковић.

На састанку се разматрају резултати десетогодишње примјене Конвенције, Извјештај о раду и актуелна питања која се односе на досадашњи и будући рад званичних тијела која се старају о њеном спровођењу. За Црну Гору, која намјерава да ратификује ту конвенцију и Протокол о стратешкој процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту, посебно значајан догађај представља потписивање Мултилатералног споразума од стране овлашћених представника земаља Југоисточне Европе о спровођењу Конвенције. Споразум ће поред Црне Горе потписати високи званичници Румуније, Бугарске, Србије, Македоније, Хрватске, Грчке и Албаније. Тим споразумом се утврђују обавезе страна потписница о предузимању свих потребних правних, управних и других мјера ради спровођења одредби Конвенције, као и обавеза усвајања критеријума за идентификовање знатног штетног прекограничног утицаја и начини поступања у случају припреме одређених стратешких планских и развојних документа. Примјена те конвенције омогућава превентивно дјеловање у циљу заштите животне средине од негативног утицаја, који може наступити као посљедица реализације одређених пројеката из сусједних земаља.

По доласку у Букурешт, делегација Црне Горе је имала низ билатералних сусрета, посебно са представницима сусједних земаља, током којих је разговорано о питањима спровођење Конвенције и о другим питањима која се односе на заштиту животне средине.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?