Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje povodom 24. oktobra - Međunarodnog dana obale

Objavljeno: 23.10.2008. 21:56 Autor: Naslovna strana
U sklopu obilježavanja 24. oktobra - Međunarodnog dana obale, Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine Crne Gore pridružuje se aktivnostima koje preduzimaju ostale države Mediterana, posvećujući posebnu pažnju politici zaštite i održivog razvoja obalnog područja, polazeći od specifičnosti ekosistema na dodiru kopna i morske strane priobalnih područja, koja su od primarnog značaja za ukupan društveni razvoj obalnih država.

Samo integralan pristup zaštiti mora i obalnih područja može rezultirati postizanjem dobrog ekološkog statusa mora, u skladu sa kriterijumima koje propisuju međunarodni ugovori, kao što je Barselonska konvencija i evropsko zakonodavstvo (EU Direktiva o moru). Zato, uz projekte koji imaju za cilj kontrolisanje izvora zagađenja na moru, primaran značaj imaju aktivnosti kojima se redukuje i eliminiše zagađenje sa kopna i omogućava primjena instrumenata integralnog upravljanja obalnim područjem prilikom planiranja održivog razvoja obalnih područja.

Dan obale Mediterana ustanovljen je pod okriljem Regionalnog centra za program prioritetnih akcija iz Splita (PAP/RAC) koji djeluje u okviru UNEP/MAP-a, i oblježava se 24 oktobra. Riječ je o jedinstvenom događaju kojim se podiže svijest o vrijednostima obalnih područja i značaju primjene integrisanog pristupa u planiranju namjene i upravljanju obalnim područjima.

U susret tom danu Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine, u okviru ratifikacije Protokola o integrisanom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja, sprovodi aktivnosti kojima se u nacionalne okvire uvode instrumenti zaštite obalnih područja putem sprječavanja linerane urbanizacije i narušavanja održivosti obalnih ekosistema, kao što su: linija zabranjene gradnje, kapacitet nosivosti sredine, kao i putem jačanja primjene strateške procjene uticaja na životnu sredinu i procjene uticaja na životnu sredinu.

Pored Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora organizuju promotivne i edukativne aktivnosti posvećene oblježavanju Međuanrodnog Dana obale.

Ovdje možete preuzeti integralno saopštenje koje je povodom 24. oktobra objavio PAP/RAC centar, dok se informacije o aktivnostima širom Mediterana mogu naći na web adresi: www.coastday.org.Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?