Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење поводом 24. октобра - Међународног дана обале

Објављено: 23.10.2008. 21:56 Аутор: Насловна страна
У склопу обиљежавања 24. октобра - Међународног дана обале, Министарство туризма и заштите животне средине Црне Горе придружује се активностима које предузимају остале државе Медитерана, посвећујући посебну пажњу политици заштите и одрживог развоја обалног подручја, полазећи од специфичности екосистема на додиру копна и морске стране приобалних подручја, која су од примарног значаја за укупан друштвени развој обалних држава.

Само интегралан приступ заштити мора и обалних подручја може резултирати постизањем доброг еколошког статуса мора, у складу са критеријумима које прописују међународни уговори, као што је Барселонска конвенција и европско законодавство (ЕУ Директива о мору). Зато, уз пројекте који имају за циљ контролисање извора загађења на мору, примаран значај имају активности којима се редукује и елиминише загађење са копна и омогућава примјена инструмената интегралног управљања обалним подручјем приликом планирања одрживог развоја обалних подручја.

Дан обале Медитерана установљен је под окриљем Регионалног центра за програм приоритетних акција из Сплита (ПАП/РАЦ) који дјелује у оквиру УНЕП/МАП-а, и обљежава се 24 октобра. Ријеч је о јединственом догађају којим се подиже свијест о вриједностима обалних подручја и значају примјене интегрисаног приступа у планирању намјене и управљању обалним подручјима.

У сусрет том дану Министарство туризма и заштите животне средине, у оквиру ратификације Протокола о интегрисаном управљању обалним подручјем Средоземља, спроводи активности којима се у националне оквире уводе инструменти заштите обалних подручја путем спрјечавања линеране урбанизације и нарушавања одрживости обалних екосистема, као што су: линија забрањене градње, капацитет носивости средине, као и путем јачања примјене стратешке процјене утицаја на животну средину и процјене утицаја на животну средину.

Поред Министарства туризма и заштите животне средине, Јавно предузеће за управљање морским добром и Институт за биологију мора организују промотивне и едукативне активности посвећене обљежавању Међуанродног Дана обале.

Овдје можете преузети интегрално саопштење које је поводом 24. октобра објавио ПАП/РАЦ центар, док се информације о активностима широм Медитерана могу наћи на web адреси: www.цоастдаy.орг.Download
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?