Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Usvojena Odluka o podnošenju zahtjeva za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji

Objavljeno: 12.12.2008. 00:56 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Zahtjev za članstvo podnosi se u skladu sa uspješnim procesom sprovođenja Privremenog sporazuma, dobrom komunikacijom sa zemljama EU i progresom ostvarenim na putu evropskih integracija u prethodnom periodu.

Zahtjev će, shodno odredbama Ugovora o Evropskoj uniji, biti uručen Predsjedništvu Evropske unije. Naime, u članu 6, tačka 1. Ugovora kaže se da se Unija zasniva na načelima slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda i na vladavini prava, načelima koja su zajednička svim državama članicama , dok se u članu 49. Ugovora o EU kaže da Svaka evropska država koja poštuje načela navedena u članu 6, tačka 1, može da zatraži da postane članica Unije, tako što će Predsjedništvu Evropske unije podnijeti zahtjev za članstvo.

Preduzimanjem ovog koraka, Crna Gora se obavezuje na pridruživanje procesu gradjenja ujedinjene Evrope, strateškog cilja, u koji su osnivači Evropskih zajednica i njihovi sljedbenici uložili viziju, strpljenje, posvećenost, hrabrost i realnost.

Pri podnošenju zahtijeva za članstvo u EU, Crna Gora nije motivisana postizanjem kratkoročnih ciljeva i rezultata, ili pokušajem da ovaj proces učini kraćim, nego što je to objektivno moguće. Naprotiv, ovo je logičan nastavak niza dogadjaja sadržanih u svakom procesu evropskih integracija, koje predstavljaju intenzivan proces unutrašnjih pozitivnih promjena društva, prvenstveno u smislu suštinskih koristi za samu zemlju i njene gradjane.

Podnošenje zahtjeva za članstvo je početak najvažnije, i najzahtjevnije faze, koja prethodi punopravnoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju. To prije svega podrazumjeva preuzimanje svih obaveza i odgovornosti koje se odnose na ispunjavanje kriterijuma za članstvo. Budući pristupni pregovori su ključni i suštinski metod za ostvarivanje cilja postizanja evropskih vrijednosti. To je jedini metod koji Uniji daje ozbiljnu snagu u pravcu podsticanja reformi u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Crna Gora je svih ovih godina pokazala da vodi kontinuiranu, čvrstu i ambicioznu politiku pristupanja Evropskoj uniji, koja je potvrđena u punoj podršci svih političkih partija, te podršci od strane gradjana, iskazanoj u anketama javnog mnjenja.

Crna Gora iskreno vjeruje u evropski ideal, u njegovu ostvarljivost i veliku vrijednost na globalnoj sceni. Stoga, Crna Gora, sa svoje strane, na ovaj način dalje razvija izuzetno partnerstvo, uobličeno u mnogobrojnim vidovima saradnje, koje je stvoreno izmedju Crne Gore i Evropske unije na političkom, ekonomskom i bezbjednosnom nivou.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?