Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Усвојена Одлука о подношењу захтјева за чланство Црне Горе у Европској унији

Објављено: 12.12.2008. 00:56 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе на данашњој сједници усвојила је Одлуку о подношењу захтјева за чланство Црне Горе у Европској унији. Захтјев за чланство подноси се у складу са успјешним процесом спровођења Привременог споразума, добром комуникацијом са земљама ЕУ и прогресом оствареним на путу европских интеграција у претходном периоду.

Захтјев ће, сходно одредбама Уговора о Европској унији, бити уручен Предсједништву Европске уније. Наиме, у члану 6, тачка 1. Уговора каже се да се Унија заснива на начелима слободе, демократије, поштовања људских права и основних слобода и на владавини права, начелима која су заједничка свим државама чланицама , док се у члану 49. Уговора о ЕУ каже да Свака европска држава која поштује начела наведена у члану 6, тачка 1, може да затражи да постане чланица Уније, тако што ће Предсједништву Европске уније поднијети захтјев за чланство.

Предузимањем овог корака, Црна Гора се обавезује на придруживање процесу градјења уједињене Европе, стратешког циља, у који су оснивачи Европских заједница и њихови сљедбеници уложили визију, стрпљење, посвећеност, храброст и реалност.

При подношењу захтијева за чланство у ЕУ, Црна Гора није мотивисана постизањем краткорочних циљева и резултата, или покушајем да овај процес учини краћим, него што је то објективно могуће. Напротив, ово је логичан наставак низа догадјаја садржаних у сваком процесу европских интеграција, које представљају интензиван процес унутрашњих позитивних промјена друштва, првенствено у смислу суштинских користи за саму земљу и њене градјане.

Подношење захтјева за чланство је почетак најважније, и најзахтјевније фазе, која претходи пуноправној интеграцији Црне Горе у Европску унију. То прије свега подразумјева преузимање свих обавеза и одговорности које се односе на испуњавање критеријума за чланство. Будући приступни преговори су кључни и суштински метод за остваривање циља постизања европских вриједности. То је једини метод који Унији даје озбиљну снагу у правцу подстицања реформи у земљама региона Западног Балкана.

Црна Гора је свих ових година показала да води континуирану, чврсту и амбициозну политику приступања Европској унији, која је потврђена у пуној подршци свих политичких партија, те подршци од стране градјана, исказаној у анкетама јавног мњења.

Црна Гора искрено вјерује у европски идеал, у његову остварљивост и велику вриједност на глобалној сцени. Стога, Црна Гора, са своје стране, на овај начин даље развија изузетно партнерство, уобличено у многобројним видовима сарадње, које је створено измедју Црне Горе и Европске уније на политичком, економском и безбједносном нивоу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?