Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Beograd: Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović učestvovao na Šestoj godišnjoj ministarskoj konferenciji o graničnoj bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 06.03.2009. 22:25 Autor: Naslovna strana
Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović učestvovao je na Šestoj godišnjoj ministarskoj konferenciji o graničnoj bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, koja je u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu naoružanja DCAF, održana 05. i 06. marta u Beogradu.

U obraćanju učesnicima konferencije, ministar Kalamperović je ocijenio da je posljednjih nekoliko godina zajedničkim naporima učinjen ogroman napredak na polju bezbjednosti granica, što predstavlja osnov za ukupnu bezbjednost, ali i za ekonomski napredak i veća strana ulaganja u zemlje regiona. Takodje je istakao da je bezbjednost granica u regionu u direktnoj vezi sa ispunjavanjem naših obaveza iz Mape puta o liberalizaciji viznog režima sa Evropskom Unijom, naglašavajući značaj ukidanja viza, kao suštinski važnog za Crnu Goru i jedan od prioriteta Vlade.
Ministar Kalamperović je imao i bilateralne susrete sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Italije Robertom Maronijem i domaćinom konferencije, ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

U razgovoru sa ministrom Maronijem konstatovano je da su odnosi izmedju Crne Gore i Italije u oblasti unutrašnjih poslova i policijske saradnje veoma dinamični i da ih treba dalje razvijati, posebno na polju zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, pri čemu prioritet treba dati otkrivanju i suzbijanju medjunarodnih lanaca za krijumčarenje droga. Minmistri Kalamperović i Maroni su se složili da Sporazum o saradnji Crne Gore i Italije u borbi protiv kriminala i otvaranje Kancelarije za vezu u Ambasadi Italije u Podgorici, doprinosi unapređenju policijske saradnje i efikasnijem djelovanju dviju policija, putem brze i neposredne razmjene informacija. Ministar Kalamperović je pozvao ministra Maronija da posjeti Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

U razgovoru sa ministrom Dačićem, bilo je riječi o saradnji u borbi protiv kriminala i prekograničnoj saradnji, uz ocjenu da je saradnja policija Crne Gore i Srbije veoma uspješna. Takodje je zaključeno da je potrebno potpisati novi Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala, kao i Sporazum o readmisiji. Ministri Kalamperović i Dačić su razgovarali i o Sporazumu o dvojnom državljanstvu i dogovorili da se pregovari nastave nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Tokom konferencije u Beogradu, ministar Kalamperović je potpisao Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Republikom Makedonijom, koji je Crna Gora dostavila makedonskoj Vladi sredinom prošle godine. Potpisani su i protokoli o sprovodjenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?