Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Београд: Министар унутрашњих послова и јавне управе Јусуф Каламперовић учествовао на Шестој годишњој министарској конференцији о граничној безбједности у Југоисточној Европи

Објављено: 06.03.2009. 22:25 Аутор: Насловна страна
Министар унутрашњих послова и јавне управе Јусуф Каламперовић учествовао је на Шестој годишњој министарској конференцији о граничној безбједности у Југоисточној Европи, која је у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Женевског центра за демократску контролу наоружања ДЦАФ, одржана 05. и 06. марта у Београду.

У обраћању учесницима конференције, министар Каламперовић је оцијенио да је посљедњих неколико година заједничким напорима учињен огроман напредак на пољу безбједности граница, што представља основ за укупну безбједност, али и за економски напредак и већа страна улагања у земље региона. Такодје је истакао да је безбједност граница у региону у директној вези са испуњавањем наших обавеза из Мапе пута о либерализацији визног режима са Европском Унијом, наглашавајући значај укидања виза, као суштински важног за Црну Гору и један од приоритета Владе.
Министар Каламперовић је имао и билатералне сусрете са министром унутрашњих послова Републике Италије Робертом Маронијем и домаћином конференције, министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем.

У разговору са министром Маронијем констатовано је да су односи измедју Црне Горе и Италије у области унутрашњих послова и полицијске сарадње веома динамични и да их треба даље развијати, посебно на пољу заједничке борбе против организованог криминала, при чему приоритет треба дати откривању и сузбијању медјународних ланаца за кријумчарење дрога. Минмистри Каламперовић и Марони су се сложили да Споразум о сарадњи Црне Горе и Италије у борби против криминала и отварање Канцеларије за везу у Амбасади Италије у Подгорици, доприноси унапређењу полицијске сарадње и ефикаснијем дјеловању двију полиција, путем брзе и непосредне размјене информација. Министар Каламперовић је позвао министра Маронија да посјети Црну Гору, што је он са задовољством прихватио.

У разговору са министром Дачићем, било је ријечи о сарадњи у борби против криминала и прекограничној сарадњи, уз оцјену да је сарадња полиција Црне Горе и Србије веома успјешна. Такодје је закључено да је потребно потписати нови Споразум о сарадњи у борби против криминала, као и Споразум о реадмисији. Министри Каламперовић и Дачић су разговарали и о Споразуму о двојном држављанству и договорили да се преговари наставе након парламентарних избора у Црној Гори.

Током конференције у Београду, министар Каламперовић је потписао Споразум о двојном држављанству са Републиком Македонијом, који је Црна Гора доставила македонској Влади средином прошле године. Потписани су и протоколи о спроводјењу заједничких патрола уз заједничку државну границу са Босном и Херцеговином и Србијом.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?