Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Stalni predstavnik Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasador Nebojša Kaluđerović imao hitan sastanak sa predstavnikom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) Mahmoodom Ayub vezano za izvještaj UN agencija u

Objavljeno: 09.10.2009. 00:08 Autor: Naslovna strana
Stalni predstavnik Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasador Nebojša Kaluđerović je danas imao hitan sastanak sa predstavnikom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) Mahmoodom Ayubom vezano za izvještaj UN agencija u Crnoj Gori Komisiji Ujedinjenih nacija za međunarodnu javnu službu.

Ambasador Kaluđerović je tom prilikom izrazio protest povodom krajnje neobjektivnog i kontraverznog dokumenta, tim prije imajući u vidu veoma uspješne i sadržajne sastanke Predsjednika Vlade Crne Gore sa generalnim-sekretarem Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom i administratorom UNDP-a Helen Clark tokom Generalne debate 64. zasijedanja Ujedinjenih nacija, tokom kojih je istaknuta odlična saradnja Crne Gore sa agencijama i programima sistema Ujedinjenih nacija, izbor Crne Gore u pilot program Djelujući kao jedan, te naglašeno da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja na putu da ispuni sve Milenijumske razvojne ciljeve do 2015. godine.

Ayub je obećao da će rukovodstvo UNDP-a biti obavješteno o proistekloj situaciji. Naglasio je da je incident neprihvatljiv, te da postoje jasni parametri rangiranja kvaliteta života u zemljama gdje su aktivne UN agencije, koji su većinom bazirani na cijenama proizvoda i usluga, i shodno tome izrazio iznenađenje načinom na koji je prezentovana situacija u Crnoj Gori. Takođe, izrazio je duboko žaljenje za incident i nadu da će predstojeća posjeta Kori Udovički, direktora UNDP Regionalnog odsjeka za Evropu i zajednicu nezavisnih zemalja, Crnoj Gori biti mogućnost da se stvari sagledaju u cjelini, te da će se odlična saradnja UN agencija i Vlade Crne Gore nastaviti.

Ambasador Kaluđerović je istim povodom razgovarao i sa Johnom Hamiltonom, izvršnim sekretarom Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodnu javnu službu (International Civil Service Commission), koja je nezavisno tijelo osnovano od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ciljem da reguliše i koordinira uslove rada službenika Ujedinjenih nacija. John Hamilton je potvrdio da je dokument stigao, ali da još nije analiziran ni ocjenjivan. Takođe je potvrdio da se Crna Gora nalazi na listi A, te da ima slučajeva da službenici na terenu nastoje da situaciju u zemlji službovanja predstave obično težom nego što je, zbog dodatnih nadoknada, ali da se kategorija mijenja skoro isključivo kada se pogoršaju bezbjednosni uslovi, što u Crnoj Gori svakako nije slučaj. Istovremeno, dogovoreni su dalji kontakti između Komisije i Stalne Misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama kako bi se obezbijedila u potpunosti realna slika stanja u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?