Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Стални представник Црне Горе при Уједињеним нацијама у Њујорку амбасадор Небојша Калуђеровић имао хитан састанак са представником Програма за развој Уједињених нација (УНДП) Махмоодом Аyуб везано за извјештај УН агенција у

Објављено: 09.10.2009. 00:08 Аутор: Насловна страна
Стални представник Црне Горе при Уједињеним нацијама у Њујорку амбасадор Небојша Калуђеровић је данас имао хитан састанак са представником Програма за развој Уједињених нација (УНДП) Махмоодом Аyубом везано за извјештај УН агенција у Црној Гори Комисији Уједињених нација за међународну јавну службу.

Амбасадор Калуђеровић је том приликом изразио протест поводом крајње необјективног и контраверзног документа, тим прије имајући у виду веома успјешне и садржајне састанке Предсједника Владе Црне Горе са генералним-секретарем Уједињених нација Бан Ки-мооном и администратором УНДП-а Хелен Цларк током Генералне дебате 64. засиједања Уједињених нација, током којих је истакнута одлична сарадња Црне Горе са агенцијама и програмима система Уједињених нација, избор Црне Горе у пилот програм Дјелујући као један, те наглашено да је Црна Гора једна од ријетких земаља на путу да испуни све Миленијумске развојне циљеве до 2015. године.

Аyуб је обећао да ће руководство УНДП-а бити обавјештено о проистеклој ситуацији. Нагласио је да је инцидент неприхватљив, те да постоје јасни параметри рангирања квалитета живота у земљама гдје су активне УН агенције, који су већином базирани на цијенама производа и услуга, и сходно томе изразио изненађење начином на који је презентована ситуација у Црној Гори. Такође, изразио је дубоко жаљење за инцидент и наду да ће предстојећа посјета Кори Удовички, директора УНДП Регионалног одсјека за Европу и заједницу независних земаља, Црној Гори бити могућност да се ствари сагледају у цјелини, те да ће се одлична сарадња УН агенција и Владе Црне Горе наставити.

Амбасадор Калуђеровић је истим поводом разговарао и са Јохном Хамилтоном, извршним секретаром Комисије Уједињених нација за међународну јавну службу (Интернатионал Цивил Сервице Цоммиссион), која је независно тијело основано од стране Генералне скупштине Уједињених нација, са циљем да регулише и координира услове рада службеника Уједињених нација. Јохн Хамилтон је потврдио да је документ стигао, али да још није анализиран ни оцјењиван. Такође је потврдио да се Црна Гора налази на листи А, те да има случајева да службеници на терену настоје да ситуацију у земљи службовања представе обично тежом него што је, због додатних надокнада, али да се категорија мијења скоро искључиво када се погоршају безбједносни услови, што у Црној Гори свакако није случај. Истовремено, договорени су даљи контакти између Комисије и Сталне Мисије Црне Горе при Уједињеним нацијама како би се обезбиједила у потпуности реална слика стања у Црној Гори.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?