Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crnogorski zvaničnici održali sastanak sa pomoćnicom generalnog sekretara, zamjenicom glavnog administratora UNDP i direktorom Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Kori Udovički

Objavljeno: 14.10.2009. 01:20 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore je od svih vlasti u regionu najbrže reagovala na krizu. O tome se već govori u evropskim krugovima i to daje rezultate u vidu još većeg ulaganja u Crnu Goru, rekla je danas direktorica Regionalne kacelarije UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Kori Udovički koja se, sa saradnicima, sastala sa ministrima ekonomije, turizma, uređenja prostora i zaštite životne sredine, te rada i socijalnog staranja Brankom Vujovićem, Predragom Nenezićem, Branimirom Gvozdenovićem i Suadom Numanovićem.

Saradnja Vlade Crne Gore sa Programom za razvoj Ujedinjenih Nacija veoma je intenzivna i odvija se u svim oblastima u kojima postoji interesovanje za međusobne odnose. Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović naglasio je da je od ključne važnosti činjenica da se od globalne saradnje došlo do specifičnih rezultata. Posebno je važno, kako je naglasio ministar Gvozdenović, da se mijenja svijest o klimatskim promjenama. Jedan od rezultata je i Konferecija o klimatskim promjenama i održivom razvoju u jugoistočnoj Evropi i zemljama mediteranskog Regiona koja se održava 16 i 17. oktobra 2009 u Bečićima i koja je prva konfercija te vrste u regionu.

Ministar Gvozdenović je, predstavljajući projekte u kojima je nemjerljiv doprinos dao i UNDP, istakao i dio koji se tiče prostornog planiranja. Posebno je naglasio pripremu predstojećeg Okruglog stola o realizaciji Zakona o prostornom planiranju, koji se priprema zajedno sa UNDP-om. Koordinacija UNDP-a, po riječima ministra Gvozdenovića, očekuje se i u projektima novih nacionalnih parkova, promovisanju projekta pretvaranja neformalnih u formalna naselja, tzv. legalizacija naselja i mnogim drugim projektima koji su u pripremi ili se već, u dobrom dijelu, realizuju.

Ministar ekonomije Branko Vujović smatra da je najveći doprinos UNDP-ja u stvaranju strategije za razvoj sjevera Crne Gore, kao i u pripremi sprovođenja procedure za deset malih hidroelektrana kroz ekspertsku pomoć i podršku za izbor inevestitora. Značajna je već postojeća saradnja u oblasti malih i srednjih preduzeća, gdje se, uz pomoć Fonda za razvoj, posebna pažnja poklanja sjeveru Crne Gore. U pripremi je, kako je naglasio ministar Vujović, strategija regionalnog razvoja Crne Gore koja bi, kako su se složili sagovornici današnjeg sastanka, mogla da posluži kao integrišući okvir za sva četiri resora i njihove projekte.

Zadovoljstvo saradnjom sa UNDP-jem izrazio je i ministar turizma Predrag Nenezić, koji je istakao da je najbitnija koordinacija donatora. Time će, kako je istakao Nenezić, UNDP zaokružiti svoj dio posla dok će Vlada Crne Gore određivati prioritete. Tome će značajno doprinijeti i donatorski sastanak koji bi trebalo da se održi krajem mjeseca i gdje će se odrediti prioriteti i načini njihovog ostvarenja, kako je naglasio ministar Nenezić.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović zahvalio se predstavnicima UNDP-a na intenzivnoj saradnji u nizu projekata među kojima su najznačajnija Strategija za redukciju siromaštva kao i strategija za unapređenje socijalne inkluzije Roma, te na pomoći u implementaciji ovih projekata. U narednom periodu planira se zajednički rad i na Reformi Sistema dječje i socijalne zaštite.

Ministar Numanović istakao je i da bi učešće UNDP-a bilo korisno po pitanjima izbjeglica i raseljenih lica koja se trenutno nalaze u Crnoj Gori. U tom smislu, posebno je važna pomoć na aktiviranju Sarajevske deklaracije i ispunjavanju obaveza svih država koje su potpisnice tog sporazuma. Ministar Numanović je podsjetio da je Crna Gora ispunila preuzete obaveze iz tog dokumenta i omogućila zbrinjavanje i povratak raseljenih lica. Udovički se saglasila sa tom ocjenom ističući da je to težak posao ali da se od njega neće odustati. UNDP se veoma zalaže za stvaranje uslova koji će podstaći da se raseljena lica vrate na svoja ognjišta pa i Crna Gora može očekivati pomoć u tom pogledu.

Učesnici sastanka naglasili su izuzetan značaj projekta za razvoj kapaciteta lokalnih samouprava na sjeveru Crne Gore, vrijednog 1,5 miliona eura koji će, uz izgradnju auto-puta, doprinijeti snažnom razvoju i otvaranju novih ekonomskih perspektiva za građane tog dijela Crne Gore. Udovički je projekat Crne Gore kao ekološke države ocijenila vizionarskim koji će, prije svega, pomoći u razvoju turizma. Investicije I ulaganja u Crnu Goru, kako je istakla Udovički, imaće za posljedicu još veću socijalnu stabilnost. U svim ovim oblastima, kako je zaključeno, postoji veoma intenzivna saradnja, koja ima perspektivu još jačih I bližih odnosa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?