Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црногорски званичници одржали састанак са помоћницом генералног секретара, замјеницом главног администратора УНДП и директором Регионалне канцеларије УНДП за Европу и Заједницу независних држава Кори Удовички

Објављено: 14.10.2009. 01:20 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе је од свих власти у региону најбрже реаговала на кризу. О томе се већ говори у европским круговима и то даје резултате у виду још већег улагања у Црну Гору, рекла је данас директорица Регионалне кацеларије УНДП за Европу и Заједницу независних држава Кори Удовички која се, са сарадницима, састала са министрима економије, туризма, уређења простора и заштите животне средине, те рада и социјалног старања Бранком Вујовићем, Предрагом Ненезићем, Бранимиром Гвозденовићем и Суадом Нумановићем.

Сарадња Владе Црне Горе са Програмом за развој Уједињених Нација веома је интензивна и одвија се у свим областима у којима постоји интересовање за међусобне односе. Министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић нагласио је да је од кључне важности чињеница да се од глобалне сарадње дошло до специфичних резултата. Посебно је важно, како је нагласио министар Гвозденовић, да се мијења свијест о климатским промјенама. Један од резултата је и Конфереција о климатским промјенама и одрживом развоју у југоисточној Европи и земљама медитеранског Региона која се одржава 16 и 17. октобра 2009 у Бечићима и која је прва конферција те врсте у региону.

Министар Гвозденовић је, представљајући пројекте у којима је немјерљив допринос дао и УНДП, истакао и дио који се тиче просторног планирања. Посебно је нагласио припрему предстојећег Округлог стола о реализацији Закона о просторном планирању, који се припрема заједно са УНДП-ом. Координација УНДП-а, по ријечима министра Гвозденовића, очекује се и у пројектима нових националних паркова, промовисању пројекта претварања неформалних у формална насеља, тзв. легализација насеља и многим другим пројектима који су у припреми или се већ, у добром дијелу, реализују.

Министар економије Бранко Вујовић сматра да је највећи допринос УНДП-ја у стварању стратегије за развој сјевера Црне Горе, као и у припреми спровођења процедуре за десет малих хидроелектрана кроз експертску помоћ и подршку за избор иневеститора. Значајна је већ постојећа сарадња у области малих и средњих предузећа, гдје се, уз помоћ Фонда за развој, посебна пажња поклања сјеверу Црне Горе. У припреми је, како је нагласио министар Вујовић, стратегија регионалног развоја Црне Горе која би, како су се сложили саговорници данашњег састанка, могла да послужи као интегришући оквир за сва четири ресора и њихове пројекте.

Задовољство сарадњом са УНДП-јем изразио је и министар туризма Предраг Ненезић, који је истакао да је најбитнија координација донатора. Тиме ће, како је истакао Ненезић, УНДП заокружити свој дио посла док ће Влада Црне Горе одређивати приоритете. Томе ће значајно допринијети и донаторски састанак који би требало да се одржи крајем мјесеца и гдје ће се одредити приоритети и начини њиховог остварења, како је нагласио министар Ненезић.

Министар рада и социјалног старања Суад Нумановић захвалио се представницима УНДП-а на интензивној сарадњи у низу пројеката међу којима су најзначајнија Стратегија за редукцију сиромаштва као и стратегија за унапређење социјалне инклузије Рома, те на помоћи у имплементацији ових пројеката. У наредном периоду планира се заједнички рад и на Реформи Система дјечје и социјалне заштите.

Министар Нумановић истакао је и да би учешће УНДП-а било корисно по питањима избјеглица и расељених лица која се тренутно налазе у Црној Гори. У том смислу, посебно је важна помоћ на активирању Сарајевске декларације и испуњавању обавеза свих држава које су потписнице тог споразума. Министар Нумановић је подсјетио да је Црна Гора испунила преузете обавезе из тог документа и омогућила збрињавање и повратак расељених лица. Удовички се сагласила са том оцјеном истичући да је то тежак посао али да се од њега неће одустати. УНДП се веома залаже за стварање услова који ће подстаћи да се расељена лица врате на своја огњишта па и Црна Гора може очекивати помоћ у том погледу.

Учесници састанка нагласили су изузетан значај пројекта за развој капацитета локалних самоуправа на сјеверу Црне Горе, вриједног 1,5 милиона еура који ће, уз изградњу ауто-пута, допринијети снажном развоју и отварању нових економских перспектива за грађане тог дијела Црне Горе. Удовички је пројекат Црне Горе као еколошке државе оцијенила визионарским који ће, прије свега, помоћи у развоју туризма. Инвестиције И улагања у Црну Гору, како је истакла Удовички, имаће за посљедицу још већу социјалну стабилност. У свим овим областима, како је закључено, постоји веома интензивна сарадња, која има перспективу још јачих И ближих односа.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?