Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Riga, Letonija: Ministar odbrane Boro Vučinić sastao se sa ministrom odbrane Republike Letonije Vinetsom Veldreom

Objavljeno: 06.11.2008. 23:12 Autor: Naslovna strana
Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić, tokom službene posjete Republici Letoniji, sastao se danas sa sa ministrom odbrane te zemlje Vinetsom Veldreom.

Ministar Vučinić je istakao značaj uspostavljanja saradnje Crne Gore sa Letonijom i baltičkim zemljama, za njen put evroatlantskih integracija. On je rekao da je ostvareni progres i iskustvo Letonije veoma značajno kao model brzog razvoja malih zemalja na putu članstva u EU i NATO, kao strateškim prioritetima Crne Gore.

Crnogorski ministar je naglasio odlučnost Crne Gore da nastavi sprovođenje intenzivnih reformi društva i sistema odbrane, kako bi na sljedećem samitu NATO dobila poziv za Akcioni plan za članstvo MAP, odnosno status kandidata za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Ocjenjujući da su iskustva Letonije u organizaciji oružanih snaga i učešću vojnika u međunarodnim operacijama podrške miru, primjenjiva u Crnoj Gori, on je naglasio da je posjeta prava prilika da se razmijene stečena iskustva iz procesa pristupanja NATO-u. Takođe, istako je kao veoma važno i iskustvo baltičkih zemalja na putu evroatlantskih integracija kroz članstvo u Baltičkoj povelji, koje može biti korisno za Crnu Goru, s obtzirom da je nedavno dobila poziv za punopravno članstvo u Jadranskoj povelji. Ministar odbrane je ponovio da je budućnost cijelog Balkana u EU i NATO, kao garantima mira, stabilnosti i ekonomskog progresa.

Ministar Veldre je iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti odbrane i istakao značaj razmjene iskustava u reformi sistema odbrane i modernizacije oružanih snaga na putu ka NATO. On je kazao da, imajući u vidu transformaciju NATO i nove globalne bezbjednosne izazove, Letonija podržava dalje širenje Alijanse i, u tom smislu, napore Crne Gore da postane punopravna članica NATO.

Letonski ministar iskazao je spremnost svoje zemlje da ugosti crnogorske oficire tokom školovanja na prestižnom Baltičkom koledžu odbrane koji su osnovale, osim Letonije, i više članica NATO. Takođe, upoznao je crnogorskog gosta i sa iskustvima letonske vojske u mirovnim misijama u Iraku i Avganistanu i njihovim značajem za pozicioniranje države u međunarodnoj zajednici i NATO.

Delegaciju crnogorskog Ministarstva odbrane, na čelu sa ministrom Vučinićem, primio je i predsjednik Letonije Valdis Zatlers, koji je iskazao zadovoljstvo uspostavljanjem bilateralne saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje. Pozdravio je dosadašnje napore Crne Gore na sprovođenju reformi i ukupni progres koji je ostvarila u kratkom periodu od sticanja nezavisnosti. Ocijenivši da je budućnost balkanskog regiona u Evropi, istakao je podršku Crnoj Gori na njenom putu u NATO i EU. Takođe, naglasio je važnost principa kolektivne odbrane i razvijanja prijateljskih, bilateralnih i regionalnih odnosa. Ministar Vučinić upoznao je sagovornika sa strateškim opredjeljenjem Crne Gore da u što skorije vrijeme postane dio evropskih i evroatlantskih integracija.

Tokom posjete, ministar Vučinić razgovarao je i sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Letonije, brigadnim generalom Jurisom Kiukucansom o budućoj saradnji dvije vojske u oblasti školovanja i mogućnosti razmjene iskustava na putu ka punopravnom članstvu u NATO i doprinosu miru u svijetu, kroz učešće u međunarodnim operacijama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?