Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Informacija

Objavljeno: 11.03.2008. 23:17 Autor: Naslovna strana
Osnovni cilj reforme zdravstvene zaštite je podizanje njenog kvaliteta, dostupnosti i finansijske održivosti. Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji su stupili na snagu 10. juna 2004. godine, stvoreni su preduslovi za reformske procese u toj oblasti.
Reforma u sektoru zdravstva, time i stomatološke zdravstvene zaštite, počiva na novoj ulozi doma zdravlja kao vrste zdravstvene ustanove, izabranom stomatologu i pravu pacijenta da izabere stomatologa kome će pokloniti svoje povjerenje.
Odredbom člana 40 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da je dom zdravlja, kao vrsta zdravstvene ustanove, referentni centar primarne zdravstvene zaštite, koji pruža ili omogućava podršku izabranom timu ili izabranom doktoru medicine ili izabranom doktoru stomatologije.
Stavom 4 istog člana utvrdjeno je da izabrani tim ili izabrani doktor može biti organizovan samostalno ili u okviru doma zdravlja.
Navedenim opredjeljenjem da izabrani stomatolog pruža zdravstvenu zaštitu, a da organizaciono nije dio doma zdravlja, nije u suprotnosti sa zakonskim odredbama, niti se njime uskraćuje pravo pacijenata na stomatološku zdravstvenu zaštitu.
Programom rešavanja tehnološkog viška, zainteresovanim stomatolozima i stomatološkim sestrama, ponudjen je zakup ordinacija po 50 na mjesečnom nivou, akontativna uplata zakupcima ordinacija po 7.600 (usluge plaćene za 2 mjeseca unaprijed). Takođe, oni su lica sa javnim ovlašćenjem, te propisuju ljekove sa pozitivne liste i jedini upućuju osiguranike na sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Zakup ordinacija omogućen je na 2 godine (50 mjesečno), s ciljem da se omogući kvalitetan i predan rad. Onima koji nijesu vidjeli svoj interes u pomenutoj reformi, ponudjena je stimulativna otpremnina u visini od 4.000 .
Proces restrukturalnih promjena, do danas, završen je u svim opštinama. Ugovori su zaključeni sa većim brojem stomatoloških organizacija u odnosu na onaj koji se traži Programom.
Za zakup ordinacija, zaključno sa 10. martom 2008, prijavila su se 102 tima, dok je 290 zaposlenih uzelo otpremnine, od čega njih 140 po 4.000 , a 150 po 6 prosječnih zarada, što je u skladu sa zakonu.
Ukupna sredstva koja su isplatili Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fond za zdravstveno osiguranje iznose 878.788.00 . Po zaključenim ugovorima Fond je uplatio 399.000 , na ime akontativnih sredstava, kao podršku stomatološkim ordinacijama u pružanju usluga osiguranim licima. Svaku stomatološku ordinaciju informatički je podržao Fond, opredjeljujući im iznos od po 500 , za informatičku opremu, uz preuzimanje obaveze nabavke softvera. Takođe, shodno stručnim kvalifikacijama po ostalim službama domova zdravlja, preraspoređeno je 65 medicinskih sestara, koje su do sada radile u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti.
U Opštini Podgorica nema stomatologa zainteresovanih za uzimanje u zakup ordinacija i zaključivanje ugovora. U opštini Nikšić 3 stomatološke ordinacije su u proceduri dobijanja registracije, dok je u Baru zaključen ugovor sa dvije privatne stomatološke ordinacije.
Važno je naglasiti da su, sa svim zainteresovanim stomatolozima, zaključeni ugovori u pružanju stomatoloških usluga. Time je svima pružena šansa da, u toku 2008, svojim kvalitetnim radom obezbijede potreban broj osiguranih lica, kako bi u skladu sa postojećim normativima u stomatološkoj zdravstvenoj djelatnosti, stikli uslov da i u narednoj godini budu izabrani stomatolozi. Ugovori koje Fond zaključuje sa stomatološkim ordinacijama odnose se na pružanje zakonom utvrdjenog paketa usluga, s tim što je za prevenciju i bolesti usta i zuba kod djece, granica starosti povećana sa 15 na 18 godina.
Shodno reformi u navedenoj oblasti, koja je počela 2004. godine, i u skladu sa standardima i normativima za pružanje stomatološke zdravstvene zaštite, iz paketa usluga primarne zdravstvene zaštite, za te poslove neophodno je 120 ljekara i 157 stomatoloških sestara i zubotehničara.
Statistika ukazuje da je do početka reforme broj zaposlenih bio 238 ljekara i 345 srednjeg stomatološkog kadra.
Država se, na kraju tranzicionog perioda, uvažavajući osjetljivost tog segmenta, odlučila na korjenite reforme primarne zdravstvene zaštite.
Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2004. godine smanjen je obim prava koja se obezbjedjuju na teret sredstava Fonda, dok je istovremeno broj zaposlenih bio u konstantnom porastu.
Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fond zdravstvenog osiguranja, nakon više sastanaka sa direktorima domova zdravlja od Andrijevice do Podgorice, konsultacija sa zaposlenim u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, te nakon dobijanja pune podrške ovakvom modelu reforme, pristupili su restrukturiranju stomatološke zdravstvene djelatnosti.
Takođe, da ne bi došlo do zbunjivanja javnosti o tome da će gradjani stomatološku zdravstvenu zaštitu plaćati iz džepa, važno je istaći da svi gradjani do 18 godina života, stariji od 65 godina, trudnice i svi gradjani Crne Gore sa hitnim stanjima iz stomatološke patologije imaju i imaće besplatnu zdravstvenu zaštitu i da im je, za tu vrstu zaštite, jedino potrebno da imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu.
Za nedostajući broj ordinacija po opštinama (Podgorica, Nikšić, Bar), Ministarstvo je dalo saglasnost za raspisivanje javnog poziva za zaključivanje ugovora sa stomatološkim ordinacijama za pružanje stomatoloških usluga osiguranicima Fonda.
Paralelno sa ovim pokreće se pokreće se i postupak za izdavanja preostalih stomatoloških ordinacija koje nisu zakupljene. Kako se Ministarstvu i Fondu javljaju zainteresovane stomatološke ordinacije koje bi zaključile ugovore o pružanju stomatoloških usluga do okončanja postupka odabira po javnom pozivu, u toku je zaključivanje ugovora sa privatnim stomatološkim ordinacijama.
Stomatologija na drugom i trećem nivou (bolnice i Klinički centar Crne Gore) ostaje u sistemu javnog zdravlja. Za hitna stanja do završetka javnog poziva u Podgorici, uvedena je pripravnost u Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra.
Sve preduzete mjere imaju za cilj da građani dobiju kvalitetnu besplatnu uslugu, da mogu izabrati svog stomatologa i da se stane na put praksi nelegalnih ordinacija, kojih prema poslednjim podacima u Crnoj Gori ima preko 100 (30-tak u Podgorici, 12 u Nikšiću, 10 u Baru, 8 u Ulcinju, itd.)
Na poslednjem sastanku sa Strukovnim sindikatom, ta organizacija iskazala je molbu da im se omogući da svoje ordinacije legalizuju u naredna 3 mjeseca. Ministarstvo je na takav zahtjev imalo pozitivan stav, očekujući da će se taj posao završiti kako je najavljeno, čime će i gradjani imati mogućnost bolje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite.
Na kraju, Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja je, stimulativnim mjerama i jasno definisanim Programom, u obavezi da obezbijedi primarnu zdravstvenu zaštitu, pa i stomatološki za paket usluga definisan zakonom za sve gradjane Crne Gore, na čitavoj njenoj teritoriji od Žabljaka, Šavnika, Petnjice, Andrijevice do Ulcinja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?