Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Информација

Објављено: 11.03.2008. 23:17 Аутор: Насловна страна
Основни циљ реформе здравствене заштите је подизање њеног квалитета, доступности и финансијске одрживости. Доношењем Закона о здравственој заштити и Закона о здравственом осигурању, који су ступили на снагу 10. јуна 2004. године, створени су предуслови за реформске процесе у тој области.
Реформа у сектору здравства, тиме и стоматолошке здравствене заштите, почива на новој улози дома здравља као врсте здравствене установе, изабраном стоматологу и праву пацијента да изабере стоматолога коме ће поклонити своје повјерење.
Одредбом члана 40 Закона о здравственој заштити прописано је да је дом здравља, као врста здравствене установе, референтни центар примарне здравствене заштите, који пружа или омогућава подршку изабраном тиму или изабраном доктору медицине или изабраном доктору стоматологије.
Ставом 4 истог члана утврдјено је да изабрани тим или изабрани доктор може бити организован самостално или у оквиру дома здравља.
Наведеним опредјелјенјем да изабрани стоматолог пружа здравствену заштиту, а да организационо није дио дома здравља, није у супротности са законским одредбама, нити се њиме ускраћује право пацијената на стоматолошку здравствену заштиту.
Програмом решавања технолошког вишка, заинтересованим стоматолозима и стоматолошким сестрама, понудјен је закуп ординација по 50 на мјесечном нивоу, аконтативна уплата закупцима ординација по 7.600 (услуге плаћене за 2 мјесеца унапријед). Такође, они су лица са јавним овлашћењем, те прописују љекове са позитивне листе и једини упућују осигуранике на секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите. Закуп ординација омогућен је на 2 године (50 мјесечно), с циљем да се омогући квалитетан и предан рад. Онима који нијесу видјели свој интерес у поменутој реформи, понудјена је стимулативна отпремнина у висини од 4.000 .
Процес реструктуралних промјена, до данас, завршен је у свим општинама. Уговори су закључени са већим бројем стоматолошких организација у односу на онај који се тражи Програмом.
За закуп ординација, закључно са 10. мартом 2008, пријавила су се 102 тима, док је 290 запослених узело отпремнине, од чега њих 140 по 4.000 , а 150 по 6 просјечних зарада, што је у складу са закону.
Укупна средства која су исплатили Министарство здравља, рада и социјалног старања и Фонд за здравствено осигурање износе 878.788.00 . По закљученим уговорима Фонд је уплатио 399.000 , на име аконтативних средстава, као подршку стоматолошким ординацијама у пружању услуга осигураним лицима. Сваку стоматолошку ординацију информатички је подржао Фонд, опредјелјујући им износ од по 500 , за информатичку опрему, уз преузимање обавезе набавке софтвера. Такође, сходно стручним квалификацијама по осталим службама домова здравља, прераспоређено је 65 медицинских сестара, које су до сада радиле у стоматолошкој здравственој заштити.
У Општини Подгорица нема стоматолога заинтересованих за узимање у закуп ординација и закључивање уговора. У општини Никшић 3 стоматолошке ординације су у процедури добијања регистрације, док је у Бару закључен уговор са двије приватне стоматолошке ординације.
Важно је нагласити да су, са свим заинтересованим стоматолозима, закључени уговори у пружању стоматолошких услуга. Тиме је свима пружена шанса да, у току 2008, својим квалитетним радом обезбиједе потребан број осигураних лица, како би у складу са постојећим нормативима у стоматолошкој здравственој дјелатности, стикли услов да и у наредној години буду изабрани стоматолози. Уговори које Фонд закључује са стоматолошким ординацијама односе се на пружање законом утврдјеног пакета услуга, с тим што је за превенцију и болести уста и зуба код дјеце, граница старости повећана са 15 на 18 година.
Сходно реформи у наведеној области, која је почела 2004. године, и у складу са стандардима и нормативима за пружање стоматолошке здравствене заштите, из пакета услуга примарне здравствене заштите, за те послове неопходно је 120 љекара и 157 стоматолошких сестара и зуботехничара.
Статистика указује да је до почетка реформе број запослених био 238 љекара и 345 средњег стоматолошког кадра.
Држава се, на крају транзиционог периода, уважавајући осјетљивост тог сегмента, одлучила на корјените реформе примарне здравствене заштите.
Законом о здравственој заштити из 2004. године смањен је обим права која се обезбједјују на терет средстава Фонда, док је истовремено број запослених био у константном порасту.
Министарство здравља, рада и социјалног старања и Фонд здравственог осигурања, након више састанака са директорима домова здравља од Андријевице до Подгорице, консултација са запосленим у стоматолошкој здравственој заштити, те након добијања пуне подршке оваквом моделу реформе, приступили су реструктурирању стоматолошке здравствене дјелатности.
Такође, да не би дошло до збуњивања јавности о томе да ће градјани стоматолошку здравствену заштиту плаћати из џепа, важно је истаћи да сви градјани до 18 година живота, старији од 65 година, труднице и сви градјани Црне Горе са хитним стањима из стоматолошке патологије имају и имаће бесплатну здравствену заштиту и да им је, за ту врсту заштите, једино потребно да имају овјерену здравствену књижицу.
За недостајући број ординација по општинама (Подгорица, Никшић, Бар), Министарство је дало сагласност за расписивање јавног позива за закључивање уговора са стоматолошким ординацијама за пружање стоматолошких услуга осигураницима Фонда.
Паралелно са овим покреће се покреће се и поступак за издавања преосталих стоматолошких ординација које нису закупљене. Како се Министарству и Фонду јављају заинтересоване стоматолошке ординације које би закључиле уговоре о пружању стоматолошких услуга до окончања поступка одабира по јавном позиву, у току је закључивање уговора са приватним стоматолошким ординацијама.
Стоматологија на другом и трећем нивоу (болнице и Клинички центар Црне Горе) остаје у систему јавног здравља. За хитна стања до завршетка јавног позива у Подгорици, уведена је приправност у Стоматолошкој поликлиници Клиничког центра.
Све предузете мјере имају за циљ да грађани добију квалитетну бесплатну услугу, да могу изабрати свог стоматолога и да се стане на пут пракси нелегалних ординација, којих према последњим подацима у Црној Гори има преко 100 (30-так у Подгорици, 12 у Никшићу, 10 у Бару, 8 у Улцињу, итд.)
На последњем састанку са Струковним синдикатом, та организација исказала је молбу да им се омогући да своје ординације легализују у наредна 3 мјесеца. Министарство је на такав захтјев имало позитиван став, очекујући да ће се тај посао завршити како је најављено, чиме ће и градјани имати могућност боље доступности и квалитета здравствене заштите.
На крају, Министарство здравља, рада и социјалног старања је, стимулативним мјерама и јасно дефинисаним Програмом, у обавези да обезбиједи примарну здравствену заштиту, па и стоматолошки за пакет услуга дефинисан законом за све градјане Црне Горе, на читавој њеној територији од Жабљака, Шавника, Петњице, Андријевице до Улциња.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?