Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja

Objavljeno: 21.07.2008. 23:33 Autor: Naslovna strana
Od 1. januara - 21. jula 2008. godine u Crnoj Gori je registrovano 149 oboljelih od virusnog meningitisa, uzrokovanog Enterovirusom ECHO 6. Broj oboljelih je bio najviši u aprilu, od kada je evidentan pad broja novooboljelih.

Epidemijska forma ovog oboljenja vezuje se za Podgoricu i Danilovgrad, gdje je registrovan najveći broj slučajeva, dok je broj u primorskim mjestima zanemarljiv i radi se o sporadičnim slučajevima.

Obzirom da u primorskim opštinama živi preko 150.000 domicilnog stanovništva i da tokom ljetnje turističke sezone na primorju boravi još na desetine hiljada turista, onda se može govoriti o samo nešto većem broju oboljelih, nego što je uobičajeno. Ovo oboljenje javlja se tokom cijele godine, ali se češće javlja u ljetnjem periodu i početkom jeseni.

Radi se o oboljenju sa lakšom kliničkom slikom, koja se manifestuje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, pozitivnim meningealnim znacima tj. ukočenim vratom, povraćanjem, fotofobijom itd. Za uzročnika ove bolesti (Enterovirus ECHO 6) ne postoji specifična terapija, niti vakcina, već se preporučuje mirovanje, nadoknada tečnosti i simptomatska terapija. Za pet do sedam dana dolazi do potpunog oporavka.

Uzročnik ovog oboljenja prenosi se prije svega prljavim rukama, te je stoga osnovna mjera prevencije održavanje lične higijene, posebno čistoće ruku temeljno i često pranje ruku!
Virusna etiologija nije u osnovi oboljenja koje je, nažalost, rezultiralo smrtnim ishodom četrnaestomjesečne bebe iz Tivta. Od januara 2008. do danas postoji samo jedan (1) zvanično registrovani i uredno prijavljeni slučaj virusnog meningitisa u Tivtu.

Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja sa nadležnim zdravstvenim ustanovama i drugim državnim institucijama preduzima sve neophodne mjere u cilju preveniranja i suzbijanja ovog oboljenja.

Na osnovu gore iznijetih podataka, smatramo da nema apsolutno nikakvog razloga za paniku, ako je poznato da se ovo oboljenje javlja u svim zemljama svijeta, a registrovano je i u svim zemljama u okruženju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?