Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства здравља, рада и социјалног старања

Објављено: 21.07.2008. 23:33 Аутор: Насловна страна
Од 1. јануара - 21. јула 2008. године у Црној Гори је регистровано 149 обољелих од вирусног менингитиса, узрокованог Ентеровирусом ЕЦХО 6. Број обољелих је био највиши у априлу, од када је евидентан пад броја новообољелих.

Епидемијска форма овог обољења везује се за Подгорицу и Даниловград, гдје је регистрован највећи број случајева, док је број у приморским мјестима занемарљив и ради се о спорадичним случајевима.

Обзиром да у приморским општинама живи преко 150.000 домицилног становништва и да током љетње туристичке сезоне на приморју борави још на десетине хиљада туриста, онда се може говорити о само нешто већем броју обољелих, него што је уобичајено. Ово обољење јавља се током цијеле године, али се чешће јавља у љетњем периоду и почетком јесени.

Ради се о обољењу са лакшом клиничком сликом, која се манифестује повишеном тјелесном температуром, главобољом, позитивним менингеалним знацима тј. укоченим вратом, повраћањем, фотофобијом итд. За узрочника ове болести (Ентеровирус ЕЦХО 6) не постоји специфична терапија, нити вакцина, већ се препоручује мировање, надокнада течности и симптоматска терапија. За пет до седам дана долази до потпуног опоравка.

Узрочник овог обољења преноси се прије свега прљавим рукама, те је стога основна мјера превенције одржавање личне хигијене, посебно чистоће руку темељно и често прање руку!
Вирусна етиологија није у основи обољења које је, нажалост, резултирало смртним исходом четрнаестомјесечне бебе из Тивта. Од јануара 2008. до данас постоји само један (1) званично регистровани и уредно пријављени случај вирусног менингитиса у Тивту.

Министарство здравља, рада и социјалног старања са надлежним здравственим установама и другим државним институцијама предузима све неопходне мјере у циљу превенирања и сузбијања овог обољења.

На основу горе изнијетих података, сматрамо да нема апсолутно никаквог разлога за панику, ако је познато да се ово обољење јавља у свим земљама свијета, а регистровано је и у свим земљама у окружењу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?