Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom

Objavljeno: 22.10.2008. 23:04 Autor: Naslovna strana
Danas je u Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja održan IX sastanak Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom, kojim je predsjedavao ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja doc. dr Miodrag Radunović
Na sastanku su razmatrane teme koje se odnose na povećanje nadoknade za njegu i pomoć drugog lica, lične invalidnine i dječijeg dodatka. Visina novačnih nadoknada za ta prava određena je Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti u fiksnim iznosima, koji nijesu mijenjani proteklih par godina. U cilju povećanja tih nadoknada, predloženo je da se pristupi izmjenama Zakona tokom 2009. godine, kako bi se ta pitanja dugoročno riješila na kvalitetan načun, a da se u saradnji sa Ministartsvom finansija pronađu kratkoročna rješenja tog problema.
Takođe, bilo je riječi i o rješavanju pitanja osnovnog finansiranja nacionalnih organizacija osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. U cilju iznalaženja trajnih rješenja za ta pitanja, shodno Akcionom planu za imlementaciju Strategije ze integraciju osoba sa invaliditetom, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave pristupiće tokom 2009. godine izmjeni Zakona o nevladinim organizacijama.
Na sjednici je bilo riječi i o realizaciji Strategije ze integraciju osoba sa invaliditetom, sa akcentom na saradnju resornih ministarstava sa predstvnicima organizacija osoba sa invaliditetom pri izradi zakonskih akata koja se tiču njihovih prava i interesa.
Pored navedenih tema, na sjednici je razmatrano i ostvarivanje prava civilnih invalida rata i sprovođenje pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na medicinsko - tehnička pomagala.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?