Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом

Објављено: 22.10.2008. 23:04 Аутор: Насловна страна
Данас је у Министарству здравља, рада и социјалног старања одржан ИX састанак Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом, којим је предсједавао министар здравља, рада и социјалног старања доц. др Миодраг Радуновић
На састанку су разматране теме које се односе на повећање надокнаде за његу и помоћ другог лица, личне инвалиднине и дјечијег додатка. Висина новачних надокнада за та права одређена је Законом о социјалној и дјечијој заштити у фиксним износима, који нијесу мијењани протеклих пар година. У циљу повећања тих надокнада, предложено је да се приступи измјенама Закона током 2009. године, како би се та питања дугорочно ријешила на квалитетан начун, а да се у сарадњи са Министартсвом финансија пронађу краткорочна рјешења тог проблема.
Такође, било је ријечи и о рјешавању питања основног финансирања националних организација особа са инвалидитетом у Црној Гори. У циљу изналажења трајних рјешења за та питања, сходно Акционом плану за имлементацију Стратегије зе интеграцију особа са инвалидитетом, Министарство унутрашњих послова и јавне управе приступиће током 2009. године измјени Закона о невладиним организацијама.
На сједници је било ријечи и о реализацији Стратегије зе интеграцију особа са инвалидитетом, са акцентом на сарадњу ресорних министарстава са предствницима организација особа са инвалидитетом при изради законских аката која се тичу њихових права и интереса.
Поред наведених тема, на сједници је разматрано и остваривање права цивилних инвалида рата и спровођење правилника о начину и поступку остваривања права на медицинско - техничка помагала.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?