Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava ministra zdravlja, rada i socijalnog staranja Miodraga Radunovića povodom Predloga zakona o zdravstvenoj inspekciji

Objavljeno: 20.11.2008. 21:28 Autor: Naslovna strana
Predloženi Zakon predstavlja projekat jasno definisanih prava i dužnosti zdravstvenih inspektora, zdravstvenih ustanova i stranaka u postupcima inspekcijskog nadzora, čime se u potpunosti ostvaruje primjena pravnog načela, zaštita prava građana i zaštita javnog interesa, kao i Ustavom utvrđenog prava na zaštitu zdravlja.

S obzirom da je u prethodnom periodu donešen niz zakona u oblasti zdravstva, koji treba da obezbijedi veći kvalitet zdravstvene zaštite i unapređenje zdravlja i zdravstvenog stanja stanovništva, kao što su: Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o lijekovima, Zakon o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o obezbjeđenju krvi, Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći i Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, kojima je propisano da nadzor nad primjenom ovih zakona i propisa donijetih na osnovu njih vrši Ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, preko zdravstvenog inspektora, bilo je neophodno preopoznati specifičnosti rada zdravstvene inspekcije.

Načelne odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru odnose se i na zdravstvenu inspekciju kada je u pitanju procesni postupak nadzora, osim posebnih pitanja koja se odnose konkretno na vršenje inspekcijskog nadzora u oblasti zdravstvenog zakonodavstva.

Sadržina Predloga zakona obuhvata: predmet njegove regulative, nadležnost inspektora, čuvanje identiteta podnosioca inicijative, ovlašćenje inspektora za ulaz u prostorije kontrolisanog subjekta, zabrana rada od strane zdravstvenog inspektora, vrijeme trajanja zabrane, obaveza dostavljanja izvještaja i vođenje evidencije o izvršenim nadzorima i preduzetim mjerama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?