Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава министра здравља, рада и социјалног старања Миодрага Радуновића поводом Предлога закона о здравственој инспекцији

Објављено: 20.11.2008. 21:28 Аутор: Насловна страна
Предложени Закон представља пројекат јасно дефинисаних права и дужности здравствених инспектора, здравствених установа и странака у поступцима инспекцијског надзора, чиме се у потпуности остварује примјена правног начела, заштита права грађана и заштита јавног интереса, као и Уставом утврђеног права на заштиту здравља.

С обзиром да је у претходном периоду донешен низ закона у области здравства, који треба да обезбиједи већи квалитет здравствене заштите и унапређење здравља и здравственог стања становништва, као што су: Закон о здравственој заштити, Закон о лијековима, Закон о заштити и остваривању права ментално обољелих лица, Закон о заштити становништва од заразних болести, Закон о обезбјеђењу крви, Закон о хитној медицинској помоћи и Закон о ограничењу употребе дуванских производа, којима је прописано да надзор над примјеном ових закона и прописа донијетих на основу њих врши Министарство надлежно за послове здравља, преко здравственог инспектора, било је неопходно преопознати специфичности рада здравствене инспекције.

Начелне одредбе Закона о инспекцијском надзору односе се и на здравствену инспекцију када је у питању процесни поступак надзора, осим посебних питања која се односе конкретно на вршење инспекцијског надзора у области здравственог законодавства.

Садржина Предлога закона обухвата: предмет његове регулативе, надлежност инспектора, чување идентитета подносиоца иницијативе, овлашћење инспектора за улаз у просторије контролисаног субјекта, забрана рада од стране здравственог инспектора, вријеме трајања забране, обавеза достављања извјештаја и вођење евиденције о извршеним надзорима и предузетим мјерама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?