Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Pomoćnik ministra zdravlja, rada i socijalnog staranja Željko Vuković i glavni inspektor rada Anka Stojković prezentovali danas Predlog zakona o inspekciji rada predstavnicima SSCG

Objavljeno: 26.11.2008. 23:25 Autor: Naslovna strana
Na sastanku u prostorijama SSCG, pomoćnik ministra zdravlja, rada i socijalnog staranja Željko Vuković i glavni inspektor rada Anka Stojković prezentovali su generalnom sekretaru SSCG Veselinu Vujanoviću i predstavnicima crnogorskog Sindikata Predlog zakona o inspekciji rada.

Na sastanku je istaknuto da je Vlada Crne Gore 23. oktobra 2008. godine usvojila Predlog zakona o inspekciji rada koji je upućen u skupštinsku proceduru na razmatranje i usvajanje, jer u dosadašnjoj raspravi u vladinim komisijama i na sjednici Vlade nije bilo dodatnih predloga za izmjenu teksta ovog zakona.

Pomoćnik ministra Vuković ocijenio je da je taj Predlog zakona dobar i i izrazio očekivanje da će se dobro provoditi. On je tom prlikom istakao i da je Crna Gora od sticanja nezavisnoti postala punopravan član Međunarodne organizacije rada i time prihvatila sve obaveze i odgovornosti u tom djelu.

Glavni inspektor rada Anka Stojković kazala je da očekuje da će Predlog Zakona o inspekciji rada biti usvojen bez bitnih promjena. Zakonom o inspekciji rada, koji je u primjeni od januara 2004. godine, utvrđeno je da inspekcijski nadzor obavljaju inspektori rada, kao jednog od segmenata inspekcijskog nadzora. Načelne odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru odnose se i na inspekciju rada, kada je u pitanju procesni postupak nadzora, osim posebnih pitanja koja se odnose konkretno na vršenje inspekcijskog nadzora u oblasti radnog zakonodavstva zapošljavanja u zemlji i inostranstvu, štrajka i zaštite na radu. Reforma radnog zakonodavstva, između ostalog, reforma u segmentu nadzora nad primjenom zakona iz oblasti, koje obavlja Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja preko inspektora rada i inspektora zaštite na radu, zahtjeva takođe određenu reformu.

Na sastanku je istaknutu da su osnovni razlozi zbog kojih se predlaže donošenje novog zakona o inspekciji rada usaglašavanje sa Ustavom Crne Gore, novim Zakonom o radu koji je u primjni od 23. avgusta ove godine, Zakona o inspekcijskom nadzoru, odgovarajućim konvencijama Međunarodne organizacije rada i drugim pravnim tekstovima Evropske unije.

Cilj inspekcijskog nadzora koji obavljaju inspektori rada i inspektori zaštite na radu, u skladu sa svojim ovlašćenjima, neposrednim nadzorom putem upravnih i drugih mjera i radnji kod subjekta nadzora, je otklanjanje nepravilnosti u pogledu pridruživanja zakona, drugih propisa i kolektivnih ugovora, kako bi se stanje radnih odnosa u cjelini usaglasili sa odgovarajućim propisima.

Sadržina ovog Predloga obuhvata: predmet njegove regulative, nadležnost inspektora, čuvanje identiteta podnosioca inicijative, ovlašćenje inspektora za ulaz u prostorije subjekta nadzora, privremena zabrana rada od strane inspektora rada i zaštite na radu, vrijeme trajanja zabrane, obaveza dostavljanja izvještaja i vođenje evidencije o izvršenom nadzoru i preduzetim mjerama.

Jedna od novina ovog Predloga zakona o inspekciji rada je i ta da inspektori rada mogu obaviti inspekcijski nadzor bez prethodno obavještavnja poslodavca.

Predstavnici Sindikata su istakli da je Predlog zakona dobar i da očekuju njegovu primjenu.

PR služba
Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?