Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Помоћник министра здравља, рада и социјалног старања Жељко Вуковић и главни инспектор рада Анка Стојковић презентовали данас Предлог закона о инспекцији рада представницима ССЦГ

Објављено: 26.11.2008. 23:25 Аутор: Насловна страна
На састанку у просторијама ССЦГ, помоћник министра здравља, рада и социјалног старања Жељко Вуковић и главни инспектор рада Анка Стојковић презентовали су генералном секретару ССЦГ Веселину Вујановићу и представницима црногорског Синдиката Предлог закона о инспекцији рада.

На састанку је истакнуто да је Влада Црне Горе 23. октобра 2008. године усвојила Предлог закона о инспекцији рада који је упућен у скупштинску процедуру на разматрање и усвајање, јер у досадашњој расправи у владиним комисијама и на сједници Владе није било додатних предлога за измјену текста овог закона.

Помоћник министра Вуковић оцијенио је да је тај Предлог закона добар и и изразио очекивање да ће се добро проводити. Он је том прликом истакао и да је Црна Гора од стицања независноти постала пуноправан члан Међународне организације рада и тиме прихватила све обавезе и одговорности у том дјелу.

Главни инспектор рада Анка Стојковић казала је да очекује да ће Предлог Закона о инспекцији рада бити усвојен без битних промјена. Законом о инспекцији рада, који је у примјени од јануара 2004. године, утврђено је да инспекцијски надзор обављају инспектори рада, као једног од сегмената инспекцијског надзора. Начелне одредбе Закона о инспекцијском надзору односе се и на инспекцију рада, када је у питању процесни поступак надзора, осим посебних питања која се односе конкретно на вршење инспекцијског надзора у области радног законодавства запошљавања у земљи и иностранству, штрајка и заштите на раду. Реформа радног законодавства, између осталог, реформа у сегменту надзора над примјеном закона из области, које обавља Министарство здравља, рада и социјалног старања преко инспектора рада и инспектора заштите на раду, захтјева такође одређену реформу.

На састанку је истакнуту да су основни разлози због којих се предлаже доношење новог закона о инспекцији рада усаглашавање са Уставом Црне Горе, новим Законом о раду који је у примјни од 23. августа ове године, Закона о инспекцијском надзору, одговарајућим конвенцијама Међународне организације рада и другим правним текстовима Европске уније.

Циљ инспекцијског надзора који обављају инспектори рада и инспектори заштите на раду, у складу са својим овлашћењима, непосредним надзором путем управних и других мјера и радњи код субјекта надзора, је отклањање неправилности у погледу придруживања закона, других прописа и колективних уговора, како би се стање радних односа у цјелини усагласили са одговарајућим прописима.

Садржина овог Предлога обухвата: предмет његове регулативе, надлежност инспектора, чување идентитета подносиоца иницијативе, овлашћење инспектора за улаз у просторије субјекта надзора, привремена забрана рада од стране инспектора рада и заштите на раду, вријеме трајања забране, обавеза достављања извјештаја и вођење евиденције о извршеном надзору и предузетим мјерама.

Једна од новина овог Предлога закона о инспекцији рада је и та да инспектори рада могу обавити инспекцијски надзор без претходно обавјештавња послодавца.

Представници Синдиката су истакли да је Предлог закона добар и да очекују његову примјену.

ПР служба
Министарства здравља, рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?