Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Zdravstveno-sanitarni inspektori upoznali se sa legislativom EU o bezbjednosti hrane

Objavljeno: 06.04.2009. 20:28 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, uz podršku TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange) organizovalo je jednodnevni trening za inspektore područnih jedinica Odsjeka za poslove zdravstvenosanitarne inspekcije u cilju upoznavanja sa legislativom EU o bezbjednosti hrane.

Učesnici treninga upoznati su sa direktivama EU, kojima se definišu opšti principi i uslovi Zakona o hrani, procedure koje uređuju oblast bezbjednosti hrane i osniva Evropski organ za bezbjednost hrane. Tokom treninga predstavljene su i Regulative (EC) broj 852 Evropskog parlamenta i Evropskog savjeta od 29. aprila o higijeni prehrambenih proizvoda, kao i Regulativa (EC) broj 882 o higijeni prehrambenih proizvoda o zvaničnim kontrolama koje se vrše radi utvrđivanja usaglašenosti sa Zakonom o hrani i hrani za životinje, kao i sa propisima iz oblasti zdravlja i dobrobiti životinja.

Edukacija inspektora iz oblasti bezbjednosti hrane u skladu sa legislativom EU predstavlja dio priprema za predstojeću turističku sezonu, sa ciljem podizanja kvaliteta inspekcijskog nadzora u oblasti sanitarne kontrole.

Predavači na treningu bili su predstavnik Veterinarske uprave Francuske Marie-Odile Kuntz i Ministarstva poljoprivrede i ribarstva te zemlje Stephanie Frugere.

Praktična iskustva sanitarnog nadzora u Sloveniji prezentovao je predstavnik Ministarstva zdravlja Slovenije Žiga Potočnik.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?