Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Inspekcije zaštite na radu

Objavljeno: 27.05.2009. 22:38 Autor: Naslovna strana
Shodno Sporazumu zaključenom između Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja i Evropske agencije za zaštitu i zdravlje na radu, sa sjedištem u Bilbau-Španiji, Inspekcija zaštite na radu postala je Focal Point Agencija u Crnoj Gori.
Inspektor zaštite na radu g. Zlatko Popović imenovan je kao Focal Point i koordiniraće sprovođenje crnogorskih aktivnosti Agencije u vezi sa doprinosnim sporazumima za pripremne mjere učešća zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, zaključenim između Evropske agencije za zaštitu i zdravlje na radu i Evropske komisije.
Aktivnosti koje se sprovode u osnovi su iste kao i one koje se preduzimaju u svim državama članicama EU.
Crna Gora je realizovala drugu etapu sporazuma, štampanje propagandnog materijala tzv. Fact Sheets-a - Činjenica, koji je finansirala Agencije za zaštitu na radu iz Španije.
Ukupna količina štampanog materijala je 6 činjenica štampanih u 18.000 komada, kojeg će Inspekcija zaštite na radu distribuirati svim poslodavcima, zaposlenima, inspektorima zaštite na radu, organizatorima poslova, stručnim licima za poslove zaštite na radu, ovlašćenim organizacijama za poslove zaštite na radu, radi podizanja svijesti u ovoj veoma značajnoj oblasti.
Nazivi činjenica:
1. Procjena rizika-uloge i odgovornosti
2. Procjena rizika-ključni faktor za bezbjedno radno mjesto
3. Zaštita na radu na malim gradilištima
4. Sprečavanje nesreća u građevinarstvu
5. Postizanje bolje zaštite na radu u građevinarstvu
6. Bezbjedni radovi na krovu

Podsjećanja radi, Evropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu je osnovana Odlukom Vijeća Evropske Unije br. 2062/94 od 18 jula 1994. godine, a otpočela je sa radom 1996. godine. Ključna polja aktivnosti agencije se odnose na razvoj i unapređenje oblasti zaštite na radu u zemljama Evropske Unije koja se ostvaruje kroz tzv. mrežu focal pointa-a (instutucije na nacionalnom nivou u čijoj je nadležnost zaštita na radu).
U svim zemljama Evropske Unije, zemljama kandidatima za članstvo u EU: Hrvatskoj i Turskoj, 4 zemlje koji prapadaju EFTA i zemljama potencijalnim kandidatima za članstvo u EU: Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, Evropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu ima focal point -kontakt osobe.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?