Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Инспекције заштите на раду

Објављено: 27.05.2009. 22:38 Аутор: Насловна страна
Сходно Споразуму закљученом између Министарства здравља, рада и социјалног старања и Европске агенције за заштиту и здравље на раду, са сједиштем у Билбау-Шпанији, Инспекција заштите на раду постала је Фоцал Поинт Агенција у Црној Гори.
Инспектор заштите на раду г. Златко Поповић именован је као Фоцал Поинт и координираће спровођење црногорских активности Агенције у вези са доприносним споразумима за припремне мјере учешћа земаља кандидата и потенцијалних кандидата, закљученим између Европске агенције за заштиту и здравље на раду и Европске комисије.
Активности које се спроводе у основи су исте као и оне које се предузимају у свим државама чланицама ЕУ.
Црна Гора је реализовала другу етапу споразума, штампање пропагандног материјала тзв. Фацт Схеетс-а - Чињеница, који је финансирала Агенције за заштиту на раду из Шпаније.
Укупна количина штампаног материјала је 6 чињеница штампаних у 18.000 комада, којег ће Инспекција заштите на раду дистрибуирати свим послодавцима, запосленима, инспекторима заштите на раду, организаторима послова, стручним лицима за послове заштите на раду, овлашћеним организацијама за послове заштите на раду, ради подизања свијести у овој веома значајној области.
Називи чињеница:
1. Процјена ризика-улоге и одговорности
2. Процјена ризика-кључни фактор за безбједно радно мјесто
3. Заштита на раду на малим градилиштима
4. Спречавање несрећа у грађевинарству
5. Постизање боље заштите на раду у грађевинарству
6. Безбједни радови на крову

Подсјећања ради, Европска агенција за заштиту и здравље на раду је основана Одлуком Вијећа Европске Уније бр. 2062/94 од 18 јула 1994. године, а отпочела је са радом 1996. године. Кључна поља активности агенције се односе на развој и унапређење области заштите на раду у земљама Европске Уније која се остварује кроз тзв. мрежу фоцал поинта-а (инстутуције на националном нивоу у чијој је надлежност заштита на раду).
У свим земљама Европске Уније, земљама кандидатима за чланство у ЕУ: Хрватској и Турској, 4 земље који прападају ЕФТА и земљама потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ: Србији, Црној Гори, Македонији и Албанији, Европска агенција за заштиту и здравље на раду има фоцал поинт -контакт особе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?