Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenja: Delegacija Ministarstva zdravlja učestvuje na 59. zasijedanju Regionalnog Komiteta za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu

Objavljeno: 16.09.2009. 22:50 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva zdravlja, koju predvodi ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović, učestvuje na 59. zasijedanju Regionalnog Komiteta za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu.
Ministar Radunović je danas sa direktorom SZO dr Markom Danzonom potpisao novi (BCA) - ugovor o saradnji Crne Gore sa SZO za 2010/2011. godinu, kojim je usaglašen okvir saradnje za predstojeći dvogodišnji period. Tim ugovorom definisana su četiri prioriteta: jačanje zdravstvenog sistema; nezarazne bolesti, zdrav način života i bezbjednost hrane; jačanje kapaciteta za bolje praćenje i kontrolu zaraznih bolesti i zdravlje i životna sredina. Ukupan iznos sredstva opredijeljenih Ugovorm za podršku zdravstvenom sistemu Crne Gore iznosi 560. 000 $, a realizacija prioriteta u potpunosti korenspondira sa reformskim naporima Vlade Crne Gore u sektoru zdravstva.
Drugog dana zasijedanja, predstavnici 53 zemlje članice evropskog regiona izabrali su predstavnicu Mađarske - Zsuzsannu Jakab za novog regionalnog direktora SZO.
Tokom zasijedanja, ministar Radunović imao je i niz bilateralnih susreta sa ministrima zdravlja iz zemalja regiona - ministrom zdravlja Makedonije dr Bujarom Osmanijem, ministrom zdravlja Republike Srpske Rankom Škrbićem i zamjenicom direktora SZO Natom Menabde.
Ministar Radunović je na sastanku malih zemalja članica SZO, čija je tema bila zdravstvena statistika i informacioni zdravstveni sistemi, govorio i o aktuelnoj situaciji u toj oblasti u Crnoj Gori. Ministar je takođe učestvovao na radnom sastanaku, kojim je predsjedavao ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević, organizovanom povodom predsjedavanja Srbije zdravstvenom mrežom Jugoistočne Evrope. Najavljen je i niz tehničkih sastanaka koji će se u bliskoj budućnosti održati, a čiji je cilj pospiješivanje međusobne saradnje i razmjena iskustava malih zemalja članica SZO na polju zdravstvene statistike.
Na Zasijedanju je bilo riječi i o izazovima u sprečavanju novog gripa H1N1, kao i o konkretnim koracima za njihovo rješavanje.
Na sjednici Regionalnog komiteta za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije razgovaralo se i o zaštiti zdravlja u vremenima ekonomske krize: ulozi zdravstvenog sistema (uključujući i socijalne determinante zdravlja); politici zdravstvene radne snage u evropskom regionu (uključujući snaženje zdravstvenog personala na međunarodnom nivou); budućnosti SZO (Regionalnog Komiteta za Evropu), kao i o napretku na sprovođenju milenijumskih razvojnih ciljeva i implementaciji Međunarodnog zdravstvenog pravilnika.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?