Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштења: Делегација Министарства здравља учествује на 59. засиједању Регионалног Комитета за Европу Свјетске здравствене организације у Копенхагену

Објављено: 16.09.2009. 22:50 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства здравља, коју предводи министар здравља доц. др Миодраг Радуновић, учествује на 59. засиједању Регионалног Комитета за Европу Свјетске здравствене организације у Копенхагену.
Министар Радуновић је данас са директором СЗО др Марком Данзоном потписао нови (БЦА) - уговор о сарадњи Црне Горе са СЗО за 2010/2011. годину, којим је усаглашен оквир сарадње за предстојећи двогодишњи период. Тим уговором дефинисана су четири приоритета: јачање здравственог система; незаразне болести, здрав начин живота и безбједност хране; јачање капацитета за боље праћење и контролу заразних болести и здравље и животна средина. Укупан износ средства опредијељених Уговорм за подршку здравственом систему Црне Горе износи 560. 000 $, а реализација приоритета у потпуности коренспондира са реформским напорима Владе Црне Горе у сектору здравства.
Другог дана засиједања, представници 53 земље чланице европског региона изабрали су представницу Мађарске - Зсузсанну Јакаб за новог регионалног директора СЗО.
Током засиједања, министар Радуновић имао је и низ билатералних сусрета са министрима здравља из земаља региона - министром здравља Македоније др Бујаром Османијем, министром здравља Републике Српске Ранком Шкрбићем и замјеницом директора СЗО Натом Менабде.
Министар Радуновић је на састанку малих земаља чланица СЗО, чија је тема била здравствена статистика и информациони здравствени системи, говорио и о актуелној ситуацији у тој области у Црној Гори. Министар је такође учествовао на радном састанаку, којим је предсједавао министар здравља Србије Томица Милосављевић, организованом поводом предсједавања Србије здравственом мрежом Југоисточне Европе. Најављен је и низ техничких састанака који ће се у блиској будућности одржати, а чији је циљ поспијешивање међусобне сарадње и размјена искустава малих земаља чланица СЗО на пољу здравствене статистике.
На Засиједању је било ријечи и о изазовима у спречавању новог грипа Х1Н1, као и о конкретним корацима за њихово рјешавање.
На сједници Регионалног комитета за Европу Свјетске здравствене организације разговарало се и о заштити здравља у временима економске кризе: улози здравственог система (укључујући и социјалне детерминанте здравља); политици здравствене радне снаге у европском региону (укључујући снажење здравственог персонала на међународном нивоу); будућности СЗО (Регионалног Комитета за Европу), као и о напретку на спровођењу миленијумских развојних циљева и имплементацији Међународног здравственог правилника.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?