Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Promocija alternativa fizičkom kažnjavanju djece u okviru kampanje Prve godine - šansa za cio život u Bijelom Polju

Objavljeno: 26.10.2009. 18:16 Autor: Naslovna strana
U okviru kampanje Prve godine - šansa za cio život, ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, zajedno sa djecom će u utorak, 27. oktobra, u vrtiću Dušo Basekić u Bijelom Polju, promovisati alternative fizičkom kažnjavanju djece. Sa Antonijem Pušićem će pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović i koordinatorka programa UNICEF-a za Crnu Goru Branka Kovačević posjetiti vrtić i dati izjave za medije.

Promocija alternativa fizičkom kažnjavanju djece u Crnoj Gori jedna je od tri teme kampanje Prve godine - šansa za cio život, koju su Ministarstvo zdravlja i UNICEF pokrenuli 1. avgusta na osnovu istraživanja o stavovima i postupcima roditelja djece do 6 godina starosti u Crnoj Gori. Istraživanje, sprovedeno u junu 2009. godine, je pokazalo da:

77% staratelja smatra da tokom vaspitanja nije potrebno fizički kažnjavati djecu
55% staratelja su bar jednom udarili svoje dijete prethodne sedmice
kada dijete uradi nešto pogrešno, 46% roditelja ne objašnjava djetetu zašto to ne bi trebalo raditi

samo 7% očeva uči djecu prvim moralnim principima, tj. objašnjava šta je loše, a šta dobro

iako majke uglavnom kažnjavaju djecu (69%), tu ulogu u određenom procentu imaju i očevi (21%).
Istraživanja pokazuju da je efektna kazna ona koja slijedi odmah nakon greške djeteta, koja je u skladu s pravilima dogovorenim sa djetetom i koja je racionalno objašnjena tako da dijete razumije zašto je kažnjeno. Nagrađivanje poželjnog ponašanja, objašnjavanje šta i zašto treba raditi umjesto upućivanja riječi zabrane, uspostavljanje pravila prilagodjenih djetetovom uzrastu, ponavljanje i objašnjavanje istih kako bi ih dijete razumjelo, kao i učenje djeteta kako da ispravi greške nekom novom radnjom primjeri su alternativnih mjera koje su se pokazale kao efektna i pozitivna disciplina koja dovodi do toga da se dijete osjeća zadovoljno sobom i roditeljima. S druge strane, fizičko kažnjavanje djeteta dovodi do toga da se ono osjeća loše, podriva samopouzdanje i samopoštovanje djeteta, vodi ka razvijanju negativnih osjećanja djeteta prema roditelju koji ga udara i narušava povjerenje koje dijete ima u tog roditelja.

Ključne poruke kampanje kad pogriješe, razgovarajte sa djecom, djeca imitiraju najbliže, objasnite djetetu pravila i granice imaju za cilj podizanje svijesti roditelja o adekvatnom načinu da se brine o djeci, kao i o najboljim načinima da se ona podrže kako bi se razvila u fizički, mentalno i emotivno zdrave ljude.

Promocija alternativa fizičkom kažnjavanju djece u okviru kampanje Prve godine - šansa za cio život, održaće se u vrtiću Dušo Basekić, odjeljenje Pčelica (ulica Voja Lješnjaka) u Bijelom Polju, u 10.00 sati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?