Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промоција алтернатива физичком кажњавању дјеце у оквиру кампање Прве године - шанса за цио живот у Бијелом Пољу

Објављено: 26.10.2009. 18:16 Аутор: Насловна страна
У оквиру кампање Прве године - шанса за цио живот, амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а Црне Горе Антоније Пушић, алиас Рамбо Амадеус, заједно са дјецом ће у уторак, 27. октобра, у вртићу Душо Басекић у Бијелом Пољу, промовисати алтернативе физичком кажњавању дјеце. Са Антонијем Пушићем ће помоћник министра здравља Небојша Тодоровић и координаторка програма УНИЦЕФ-а за Црну Гору Бранка Ковачевић посјетити вртић и дати изјаве за медије.

Промоција алтернатива физичком кажњавању дјеце у Црној Гори једна је од три теме кампање Прве године - шанса за цио живот, коју су Министарство здравља и УНИЦЕФ покренули 1. августа на основу истраживања о ставовима и поступцима родитеља дјеце до 6 година старости у Црној Гори. Истраживање, спроведено у јуну 2009. године, је показало да:

77% старатеља сматра да током васпитања није потребно физички кажњавати дјецу
55% старатеља су бар једном ударили своје дијете претходне седмице
када дијете уради нешто погрешно, 46% родитеља не објашњава дјетету зашто то не би требало радити

само 7% очева учи дјецу првим моралним принципима, тј. објашњава шта је лоше, а шта добро

иако мајке углавном кажњавају дјецу (69%), ту улогу у одређеном проценту имају и очеви (21%).
Истраживања показују да је ефектна казна она која слиједи одмах након грешке дјетета, која је у складу с правилима договореним са дјететом и која је рационално објашњена тако да дијете разумије зашто је кажњено. Награђивање пожељног понашања, објашњавање шта и зашто треба радити умјесто упућивања ријечи забране, успостављање правила прилагодјених дјететовом узрасту, понављање и објашњавање истих како би их дијете разумјело, као и учење дјетета како да исправи грешке неком новом радњом примјери су алтернативних мјера које су се показале као ефектна и позитивна дисциплина која доводи до тога да се дијете осјећа задовољно собом и родитељима. С друге стране, физичко кажњавање дјетета доводи до тога да се оно осјећа лоше, подрива самопоуздање и самопоштовање дјетета, води ка развијању негативних осјећања дјетета према родитељу који га удара и нарушава повјерење које дијете има у тог родитеља.

Кључне поруке кампање кад погријеше, разговарајте са дјецом, дјеца имитирају најближе, објасните дјетету правила и границе имају за циљ подизање свијести родитеља о адекватном начину да се брине о дјеци, као и о најбољим начинима да се она подрже како би се развила у физички, ментално и емотивно здраве људе.

Промоција алтернатива физичком кажњавању дјеце у оквиру кампање Прве године - шанса за цио живот, одржаће се у вртићу Душо Басекић, одјељење Пчелица (улица Воја Љешњака) у Бијелом Пољу, у 10.00 сати.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?