Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan svečani prijem povodom proslave desetogodišnjice uspješne saradnje u oblasti razvoja između Vlade Crne Gore i Vlade SR Njemačke

Objavljeno: 25.11.2009. 00:50 Autor: Naslovna strana
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić: "Poštovane ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji,

Kad pravimo retrospektivu jedne saradnje i prijateljstva, onda je uvijek dobro osvrnuti se na ono što je taj spoj donio.

Prolazeći pored prezentacija, na putu do vas, osjetio sam veliko zadovoljstvo zbog znanja, iskustava, razvojnih projekata koje je njemačka Vlada donijela u Crnu Goru.

Kad vam neko daruje novac, onda je on Vaš ktitor, a kad vam daje dio sebe i svoje znanje, onda je Vaš prijatelj.

Za male država, kao što je Crna Gora, tek na izlasku iz tranzicije, to je dar prijateljske države koji ćemo pamtiti i vraćati tako što ćemo na gotovo najvećem političkom i ekonomskom putu najbrže učiti, da bi i mi ubrzo mogli da učimo i darujemo druge.

I to je onda ciklus koji traje, daje šansu nekim novim državama, ono čemu težimo i u čemu vidim najskoriju budućnost Crne Gore.

Na tom putu čeka nas i dosta izazova, nedoumica, učenja, i biće nam potrebna pomoć svih onih koji Crnu Goru prepoznaju kao modernu, samostalnu, a, prije svega, prijateljsku državu, koja je spremna da u velikoj EU porodici bude dobar i uzoran susjed.

Ja noćas neću pominjati brojke i neću se osvrnuti na projekte pojedinačno, čini mi se, ipak, da bi to bilo suvišno i da je najbolje da ova izložba realizovanih projekata govori sama za sebe i prenese zajedničku poruku.

Da se rad, dobra volja i pozitivna energija oko jedinstvenog cilja uvjek vraćaju višestruko kroz znanje, razvoj i radost zbog zajednički odrađenog posla.

Ali, naravno, zahvaliću se svima, bilo da su sa crnogorske, njemačke ili neke druge strane, koji pomažu Crnoj Gori da premosti jaz između sjevera i juga, obezbijedi i razvije nedostajuću infrastukturu, obogati svoju turističku i kulturnu ponudu, unaprijedi finansijski okvir i sve drugo.

Naravno, nastavak započetih inicijativa i projekata sa njemačkim partnerima, ali i sa svima drugima, je nešto što će umnogome odrediti dalji razvoj naše države.

Na tom putu očekujem da zajedno, a za dobro naših građana, pronalazimo nove izvore i motive za velike poslove koji nas očekuju, a prije svega, za najudaljenije i najmanje razvijene krajeve Crne Gore, za dalje unapređenje naših kapaciteta i institucija, za nova zapošljavanja.

Želim na kraju da izrazim zahvalnost njegovoj ekselenciji, ambasadoru Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, g-dinu Peteru Plateu, i predstavnicima njemačke Vlade u Crnoj Gori, koji su doprinijeli uspostavljanju saradnje između dvije Vlade i realizaciji važnih projekata za Crnu Goru.

Hvala Vam na pažnji!

dr Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar finansija Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?