Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Komesar Piebalgs dao punu podrsku realizaciji Strategije razvoje energetike Crne Gore do 2025 godine i energetskoj politici Crne Gore

Objavljeno: 31.01.2008. 20:44 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović juče se u Briselu sastao sa Komesarom za energetiku Andrisom Peibalgsom. Komesar Piebalgs je čestitao Crnoj Gori na usvajanju Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2025 godine i dao punu podrsku njenoj realizaciji i energetskoj politici Crne Gore. "Ovakva dugoročna Strategija je ono što treba Crnoj Gori jer stvara uslove za sigurno snabdijevanje energijom, a takođe predstavlja i sigurnost za investitore" istakao je Komesar Piebalgs.


Takođe Komesar je sa ministrom Gvozdenovićem razgovarao o konkretnim projektima čija će realizacija doprinijeti, ne samo obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja, već i ublažavanju klimatskih promjena i iskazao je punu spremnost i podršku Evropske komisije u daljoj implementaciji energetske politike i Strategije. Gospodin Piebalgs je ukazao na značaj korišćenja prije svega obnovljivih izvora energije - hidroelektrana i čiste energije koje one daju.

Ministar Gvozdenović i komesar su se složili o tome da Crna Gora kao investicioni izazov treba da definiše jasna pravila koja se odnose regulatorno okruženje, energetsku efikasnost u raznim oblastima, obnovljive izvore. Gospodin Piebalgs je istakao da poseban značaj treba dati energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora enegije i poručio je građanima Crne Gore: "Podržite Vladu Crne Gore u realizaciji Strategije razvoja energetike i na taj način obezbijediti održivi razvoj".

Ministar Gvozdenović je komesara upoznao sa ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, aktivnostima koje su u toku u oblastima koje pokriva Ministarstvo za ekonomski razvoj, aktivnostima koje su u toku na izradi zakonske regulative u oblasti građevinarstva koja predviđa mjere energetske efikasnosti, donošenju Prostornog plana Crne Gore od strane Vlade Crne Gore i drugim pitanjima od značaja za Crnu Goru.

"Crna Gora je pozitivan primjer u saradnji sa Evropskom komisijom i to nas mnogo raduje" zaključio je Komesar Piebalgs.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?