Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak Koordinacionog tijela za izradu strategije integralnog upravljanja obalnim područjem

Objavljeno: 25.02.2008. 21:23 Autor: Naslovna strana
Koordinaciono tijelo za izradu Strategije integralnog upravljanja obalnim područjem na današnjem sastanku, na kojoj je predsjedavao ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović usvojilo je konačan tekst Strategije koji će biti proslijeđen Vladi na usvajanje.
Tok izrade Strategije pratilo je Koordinaciono tijelo sastavljeno od predstavnika državnih organa i institucija i lokalnih samouprava.
SIUOP je dokument nastao iz obaveze utvrđene Protokolom o zaštiti Mediterana, a u saradnji resornog Ministarstva i JP Morsko dobro sa njemačkom organizacijom za tehničku pomoć i saradnju (GTZ) koja je finansirala i organizovala izradu ove Strategije.
SIUOP je plod saradnje stranih eksperata sa iskustvom u izradi ovakvih dokumenata i stručnjaka iz državnih organa. Tako je obezbijeđena usklađenost dokumenta sa međunarodnom praksom i standardima i doslednost u razradi i primjeni zvaničnih opredjeljenja relevantnih za integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore.
Ovim dokumentom je po prvi put formalno definisano obalno područje Crne Gore i to u skladu sa preporukama Protokola o zaštiti Mediterana a na način koji obezbjeđuje uključivanje područja na kojem se odvijaju bitne djelatnosti za zaštitu, unapređenje i uređenje obale kao i uključivanje svih relevantnih subjekata koji djeluju na tom prostoru.

U Strategiji su prepoznate osnovne karakteristike prostora obalnog područja sa potencijalima i ograničenjima, rekognoscirane preporuke i obaveze koje proističu iz međunarodnih dokumenata - direktiva i protokola, zatim obaveze utvrđene domaćom legislativom i zvaničnim dokumentima tipa prostornih planova, programa, strategija i projekata i utvrđeni principi na kojima treba da se zasniva integralno upravljanje obalnim područjem Crne Gore. U daljem slijedu formirana je vizija budućnosti kao željeni i mogući orjentir za djelovanje.

Dokumentom je predloženo formiranje Koordinacionog tijela koje će pratiti realizaciju SIUOP-a kojeg bi formirala Vlada od predstavnika državnih organa i institucija, lokalnih vlasti i NVO sektora.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?