Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан састанак Координационог тијела за израду стратегије интегралног управљања обалним подручјем

Објављено: 25.02.2008. 21:23 Аутор: Насловна страна
Координационо тијело за израду Стратегије интегралног управљања обалним подручјем на данашњем састанку, на којој је предсједавао министар за економски развој Бранимир Гвозденовић усвојило је коначан текст Стратегије који ће бити прослијеђен Влади на усвајање.
Ток израде Стратегије пратило је Координационо тијело састављено од представника државних органа и институција и локалних самоуправа.
СИУОП је документ настао из обавезе утврђене Протоколом о заштити Медитерана, а у сарадњи ресорног Министарства и ЈП Морско добро са њемачком организацијом за техничку помоћ и сарадњу (ГТЗ) која је финансирала и организовала израду ове Стратегије.
СИУОП је плод сарадње страних експерата са искуством у изради оваквих докумената и стручњака из државних органа. Тако је обезбијеђена усклађеност документа са међународном праксом и стандардима и доследност у разради и примјени званичних опредјелјенја релевантних за интегрално управљање обалним подручјем Црне Горе.
Овим документом је по први пут формално дефинисано обално подручје Црне Горе и то у складу са препорукама Протокола о заштити Медитерана а на начин који обезбјеђује укључивање подручја на којем се одвијају битне дјелатности за заштиту, унапређење и уређење обале као и укључивање свих релевантних субјеката који дјелују на том простору.

У Стратегији су препознате основне карактеристике простора обалног подручја са потенцијалима и ограничењима, рекогносциране препоруке и обавезе које проистичу из међународних докумената - директива и протокола, затим обавезе утврђене домаћом легислативом и званичним документима типа просторних планова, програма, стратегија и пројеката и утврђени принципи на којима треба да се заснива интегрално управљање обалним подручјем Црне Горе. У даљем слиједу формирана је визија будућности као жељени и могући орјентир за дјеловање.

Документом је предложено формирање Координационог тијела које ће пратити реализацију СИУОП-а којег би формирала Влада од представника државних органа и институција, локалних власти и НВО сектора.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?