Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar Branimir Gvozdenović učestvovao na trećem Austrijskom ekonomskom forumu za Centralnu i Istočnu Evropu

Objavljeno: 17.09.2008. 23:17 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović danas je učestvovao na trećem Austrijskom ekonomskom forumu za Centralnu i Istočnu Evropu na temu “Perspektive –Mogućnosti- Projekti” koji se održava od 17. do 19. septembra 2008. godine u Veldenu, Austrija.
Ministar Gvozdenovic je na forumu predstavio rezultate ekonomskih reformi i ekonomskog razvoja Crne Gore, poslovni i investicioni ambijent, kao i mogućnosti razvoja.

Izvod iz izlaganja ministra Gvozdenovića :

....“Danas smo u Crnoj Gori maksimalno posvećeni stvaranju uslova za dinamičan ekonomski rast i razvoj, koji će u krajnjem rezultirati povećanjem kvaliteta života i životnog standarda svih naših građana. Ovaj cilj želimo da ostvarimo kroz rast i održivi razvoj baziran na učešću privatnog sektora i njegovim kreativnim i inovativnim potencijalima.
Period koji slijedi obilježiće realizacija projekata od strateške važnosti za Crnu Goru: izgradnja auto puta Bar – Boljare, Jadransko-Jonskog autoputa, novih energetskih izvora u sjevernom dijelu Crne Gore, kao i valorizacija nekoliko velikih turističkih projekata koji će definitivno promijeniti današnji turistički i ukupni ekonomski okvir.
Imajuću u vidu da je transport krvotok svake države i preduslov za razvoj ostalih privrednih aktivnosti, izgradnja autoputa od Bara do Boljara, biće dodatni motor socio-ekonomskog razvoja Crne Gore. Favorizujući u svom ekonomskom razvoju turizam kao strateški razvojni prioritet, a stremeći da postane elitna turistička destinacija, Crna Gora prvenstveno mora da obezbijedi adekvatnu infarastrukturu koja će omogućiti brzu dostupnost i mobilnost, ali iznad svega bezbjednost i komfor. Ovaj projekat je vrijedan dvije milijarde eura što ga svrstava među pet trenutno najvećih u svijetu kada je javno-privatno partnerstvo u pitanju.
U prošloj godini imali smo preko milijardu eura stranih direktnih investicija, što nas motiviše da i dalje radimo na kreiranju još povoljnijeg biznis okruzenja, računajući s pravom da ćemo i u ovoj godini dati snažan impuls ulaganjima kroz početak realizacije nekoliko krupnih projekata.
Interes Crne Gore u realizaciji zančajnih projekata koji slijede (turizam i energetika, komunalana infrastruktura...) jeste partnerstvo sa privatnim sektorom, u cilju ostvarivanja ekonomskih i socijalnih benefita. Država Crna Gora ima intezivnu saradnju sa stranim investitorima, značajan broj stranih kompanija je već izabrao Crnu Goru kao povoljan ambijent za svoje poslovanje.“....

Na forumu učestvuju visoki predstavnici država Centralne i Istočne Evrope, menadžeri svjetski poznatih kompaniija, poznati ekonomski analitičari kao i preduzetnici koji su već počeli da se bave biznisom ili planiraju da postojeći biznis prošire na područja Centralne i Istočne Evrope.

Cilj Veldenskog Ekonomskog foruma je da promoviše perspektive, mogućnosti i projekte na području Centralne i Istočne Evrope . U okviru Foruma održavaju se diskusije, okrugli stolovi i radionice koje imaju za cilj da učesnici foruma razmijene ideje i iskustva koje su imali u procesu razvoja tržišta ili poslovanja na ovim područjima.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?