Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар Бранимир Гвозденовић учествовао на трећем Аустријском економском форуму за Централну и Источну Европу

Објављено: 17.09.2008. 23:17 Аутор: Насловна страна
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић данас је учествовао на трећем Аустријском економском форуму за Централну и Источну Европу на тему “Перспективе –Могућности- Пројекти” који се одржава од 17. до 19. септембра 2008. године у Велдену, Аустрија.
Министар Гвозденовиц је на форуму представио резултате економских реформи и економског развоја Црне Горе, пословни и инвестициони амбијент, као и могућности развоја.

Извод из излагања министра Гвозденовића :

....“Данас смо у Црној Гори максимално посвећени стварању услова за динамичан економски раст и развој, који ће у крајњем резултирати повећањем квалитета живота и животног стандарда свих наших грађана. Овај циљ желимо да остваримо кроз раст и одрживи развој базиран на учешћу приватног сектора и његовим креативним и иновативним потенцијалима.
Период који слиједи обиљежиће реализација пројеката од стратешке важности за Црну Гору: изградња ауто пута Бар – Бољаре, Јадранско-Јонског аутопута, нових енергетских извора у сјеверном дијелу Црне Горе, као и валоризација неколико великих туристичких пројеката који ће дефинитивно промијенити данашњи туристички и укупни економски оквир.
Имајућу у виду да је транспорт крвоток сваке државе и предуслов за развој осталих привредних активности, изградња аутопута од Бара до Бољара, биће додатни мотор социо-економског развоја Црне Горе. Фаворизујући у свом економском развоју туризам као стратешки развојни приоритет, а стремећи да постане елитна туристичка дестинација, Црна Гора првенствено мора да обезбиједи адекватну инфараструктуру која ће омогућити брзу доступност и мобилност, али изнад свега безбједност и комфор. Овај пројекат је вриједан двије милијарде еура што га сврстава међу пет тренутно највећих у свијету када је јавно-приватно партнерство у питању.
У прошлој години имали смо преко милијарду еура страних директних инвестиција, што нас мотивише да и даље радимо на креирању још повољнијег бизнис окрузења, рачунајући с правом да ћемо и у овој години дати снажан импулс улагањима кроз почетак реализације неколико крупних пројеката.
Интерес Црне Горе у реализацији занчајних пројеката који слиједе (туризам и енергетика, комуналана инфраструктура...) јесте партнерство са приватним сектором, у циљу остваривања економских и социјалних бенефита. Држава Црна Гора има интезивну сарадњу са страним инвеститорима, значајан број страних компанија је већ изабрао Црну Гору као повољан амбијент за своје пословање.“....

На форуму учествују високи представници држава Централне и Источне Европе, менаџери свјетски познатих компаниија, познати економски аналитичари као и предузетници који су већ почели да се баве бизнисом или планирају да постојећи бизнис прошире на подручја Централне и Источне Европе.

Циљ Велденског Економског форума је да промовише перспективе, могућности и пројекте на подручју Централне и Источне Европе . У оквиру Форума одржавају се дискусије, округли столови и радионице које имају за циљ да учесници форума размијене идеје и искуства које су имали у процесу развоја тржишта или пословања на овим подручјима.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?