Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Radionice o Prostornom planu za Bjelasicu i Komove

Objavljeno: 21.02.2009. 18:35 Autor: Naslovna strana
U sklopu aktivnosti na izradi Prostornog plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove, Ministarstvo za ekonomski razvoj u saradnji sa opštinama organizuje radionice u 5 opština, i to u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Mojkovacu i Kolašinu.

Radionice će voditi predstavnici konzorcijuma Republičkog zavoda za urbanizam i planiranje, Ecosign Mountain Resort Planners Ltd Canada & Horwat i Horwat iz Hrvatske, koji su u ime Ministarstva zaduženi za izradu plana tog područja. U radu radionica će učestvovati i predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj, opština, nevladinog sektora i privatnog sektora.

23. februara biće održane radionice u Andrijevici (zgrada opštine u 10,00) i u Beranama (zgrada opštine u 15,00 sati). Radionice su otvorene za medije.

Cilj održavanja radionica je razmjena informacija sa lokalnim samoupravama, nevladinim sektorom, udruženjima, privatnicima i zainteresovanim građanima u vezi budućeg razvoja tog regiona. Sve sugestije će biti pažljivo razmotrene i analizirane od strane obrađivača Plana.

Projekat Prostornog plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove:

Osnovna svrha prostornog plana za Bjelasicu i Komove je da se obezbijedi jasna “vizija” budućeg razvoja tog područja, kao internacionalne destinacije eko-turističkog kompleksa, u skladu sa održivim razvojem tog područja. Imperativ projekta za izradu Prostornog plana je da se očuva jedinstvena priroda tog podrucja, dok se u isto vrijeme ohrabruju inicijative u sektoru turizma. Plan ce biti iskorišćen za privlačenje investicija stranih kompanija, u okviru struktuiranog i kontrolisanog okvira djelovanja. Taj projekat će imati ogroman uticaj na demografsku strukturu sjevera Crne Gore i kreiranja boljih uslova za stabilan razvoj, pri čemu će lični pečat i osobeni karakter tog područja ostati neizmjenjen.

Vlada je putem lokalnih i međunarodnih medija, diplomatskih kontakata i stalnom komunikacijom sa međunarodnim razvojnim organizacijama, animirala neke od najprestižnijih svjetskih planerskih kuća da uzmu učešća na pomenutom tenderu za izbor planera, koji će raditi na izradi Prostornog plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove. Na tenderu koji je objavjen 11. juna 2008, a čije ponude su otvorene 3. septembra 2008, između ostalih učestvovali su i Halcrow iz Velike Britanije, IBI Grupa iz Canade, Geah iz Austrije i druge.

Konzorcijum koji čine Republički zavod za urbanizam i planiranje iz Podgorice, Ecosign Mountain Resort Planners Ltd Canada i Horwat&Horwat International, prvorangirani je na tenderu za izradu Plana. Ecosign, kao članica tog konzorcijuma, jedna je od najrenomiranijih kompanija u svijetu u oblasti planinskog planiranja, planiranja rizorta i prostornog planiranja. Planer je zimskih olimpijskih igara u Sochiju 2014. Horwat&Horwat International - Hrvatska je vodeća kompanija u regionu koja se bavi konsultantskim uslugama, izradom master planova i ekonomskih analiza, specijalizovana za oblast turizma, dok je Republički zavod za urbanizam i planiranje iz Podgorice najiskusnija domaća planerska kuća. Tenderom je predviđeno da lokalne kompanije uzmu učešća u projektu, što će za njih biti posebno korisno, jer će sarađivati sa najboljima i tako unaprijediti svoje kapacitete.

U Ministarstvu je formiran Savjet, u čijem sastavu su predsjednici opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac, kao i ministar Gvozdenović, koji će pratiti realizaciju projekta, sve u cilju boljeg i efikasnijeg praćenja tog, za Crnu Goru, izuzetno velikog i značajnog projekta.

http://www.bjelasica-komovi.com/
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?