Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Радионице о Просторном плану за Бјеласицу и Комове

Објављено: 21.02.2009. 18:35 Аутор: Насловна страна
У склопу активности на изради Просторног плана посебне намјене за Бјеласицу и Комове, Министарство за економски развој у сарадњи са општинама организује радионице у 5 општина, и то у Андријевици, Беранама, Бијелом Пољу, Мојковацу и Колашину.

Радионице ће водити представници конзорцијума Републичког завода за урбанизам и планирање, Ецосигн Моунтаин Ресорт Планнерс Лтд Цанада & Хорwат и Хорwат из Хрватске, који су у име Министарства задужени за израду плана тог подручја. У раду радионица ће учествовати и представници Министарства за економски развој, општина, невладиног сектора и приватног сектора.

23. фебруара биће одржане радионице у Андријевици (зграда општине у 10,00) и у Беранама (зграда општине у 15,00 сати). Радионице су отворене за медије.

Циљ одржавања радионица је размјена информација са локалним самоуправама, невладиним сектором, удружењима, приватницима и заинтересованим грађанима у вези будућег развоја тог региона. Све сугестије ће бити пажљиво размотрене и анализиране од стране обрађивача Плана.

Пројекат Просторног плана посебне намјене за Бјеласицу и Комове:

Основна сврха просторног плана за Бјеласицу и Комове је да се обезбиједи јасна “визија” будућег развоја тог подручја, као интернационалне дестинације еко-туристичког комплекса, у складу са одрживим развојем тог подручја. Императив пројекта за израду Просторног плана је да се очува јединствена природа тог подруцја, док се у исто вријеме охрабрују иницијативе у сектору туризма. План це бити искоришћен за привлачење инвестиција страних компанија, у оквиру структуираног и контролисаног оквира дјеловања. Тај пројекат ће имати огроман утицај на демографску структуру сјевера Црне Горе и креирања бољих услова за стабилан развој, при чему ће лични печат и особени карактер тог подручја остати неизмјењен.

Влада је путем локалних и међународних медија, дипломатских контаката и сталном комуникацијом са међународним развојним организацијама, анимирала неке од најпрестижнијих свјетских планерских кућа да узму учешћа на поменутом тендеру за избор планера, који ће радити на изради Просторног плана посебне намјене за Бјеласицу и Комове. На тендеру који је објавјен 11. јуна 2008, а чије понуде су отворене 3. септембра 2008, између осталих учествовали су и Халцроw из Велике Британије, ИБИ Група из Цанаде, Геах из Аустрије и друге.

Конзорцијум који чине Републички завод за урбанизам и планирање из Подгорице, Ецосигн Моунтаин Ресорт Планнерс Лтд Цанада и Хорwат&Хорwат Интернатионал, прворангирани је на тендеру за израду Плана. Ецосигн, као чланица тог конзорцијума, једна је од најреномиранијих компанија у свијету у области планинског планирања, планирања ризорта и просторног планирања. Планер је зимских олимпијских игара у Соцхију 2014. Хорwат&Хорwат Интернатионал - Хрватска је водећа компанија у региону која се бави консултантским услугама, израдом мастер планова и економских анализа, специјализована за област туризма, док је Републички завод за урбанизам и планирање из Подгорице најискуснија домаћа планерска кућа. Тендером је предвиђено да локалне компаније узму учешћа у пројекту, што ће за њих бити посебно корисно, јер ће сарађивати са најбољима и тако унаприједити своје капацитете.

У Министарству је формиран Савјет, у чијем саставу су предсједници општина Андријевица, Беране, Бијело Поље, Колашин и Мојковац, као и министар Гвозденовић, који ће пратити реализацију пројекта, све у циљу бољег и ефикаснијег праћења тог, за Црну Гору, изузетно великог и значајног пројекта.

хттп://www.бјеласица-комови.цом/
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?